Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden emekli öğretim üyesi Kimyager Doktor Hasan Eryılmaz’ın bulduğu “Kağıt Bardakların Cam Tabaka İle Kaplama Yöntemi” ile çevre dostu ürünler elde edilecek.
Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden emekli öğretim üyesi Kimyager Doktor Hasan Eryılmaz’ın “Kâğıt Bardakların Cam Tabaka İle Kaplanma Yöntemi” adlı buluşu için patent başvurusu Artvin Çoruh Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Artvin TTO) aracılığıyla yapıldı. Buluş sahibi Kimyager Doktor Hasan Eryılmaz 2022 yılında Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında proje olarak hayata geçirilen bu çalışma hakkında açıklamalarda bulundu.
Kâğıt bardakların insan sağlığına ve çevreye olan etkileri hakkında bilgi veren Hasan Eryılmaz ilgili çalışmanın araştırma süreci ve üretim planlamaları hususlarında notlar aktardı. Bu buluş çerçevesinde üretilecek ürünlerin kâğıt ve plastik bardaklara oranla daha çevre dostu oluğunu dile getiren Hasan Eryılmaz patent başvurusunun yapıldığını, kabul görmesi halinde üretim ve ürünün yaygınlaştırılması aşamalarında her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.
“Çalışmamızın esası yazıda kullanılan kağıt cam bardakların içinin cam ile kaplanması. Bildiğimiz gibi bu pratikte plastik bir tabakayla kaplı, plastiklerin değişik çevre ve sağlık zararlarından dolayı bunun giderilmesi, bunun yerine başka bir malzemenin kullanılması noktasında belli bir araştırmadan sonra cam malzemeyle kaplamanın daha sağlıklı olacağını düşünerek böyle bir çalışmaya girdik.
2022’de başladı projesi olarak başladık çalışmaya 2022’den 2023 sonuna kadar bu işi hızlı bir şekilde çalışma yaparak tamamlamaya çalıştık. Bizim TTO bürosunun verdiği bilgilere göre her şeyden önce patente başvurulması gerekiyordu. Dolayısıyla çalışma tamamlandıktan sonra, önce patent başvurusunu yaptık ve patent uygun görüldü.
Bizim toplamamız bardak kullanılıp dışarıya atıldıktan sonra bile çevreye zarar vermeyecek. Kağıt kısmı tamamen parçalanıp organik olduğu için karbonhidrat zaman içerisinde karbondioksite dönüşerek havaya yok olup gidecek. Diğer kalan kısmını cam kaplama kısmı da bildiğimiz temelinde kum, kireç, soda ve toprak olduğu için o da toprağa karışarak yani her ikisi de sonuç olarak zarar vermeyen belli bir yere kadar parçalanmasıyla kadar çevre kirliliği yapsa bile ama zaman içerisinde tamamen zararsız, doğal birleşiklere dönüşecekler.
Küresel sıcaklığın artışında dikkate aldığımızda ister istemez daha pahalı da olsa hidrojenle çalışan arabalar, elektrikle çalışan arabalar gibi birtakım düzenlenerek geçtiğine göre bu plastik çevre kirliliğini önlemek açısından da gerekiyorsa ötekiler yasaklandığı zaman bundan başka alternatif kalmayacak. Bu çalışmamızın yüzde 95’i tamamlanmıştır. Zaten temel adımları temel kademeleri belirlidir. Onlar zaten artık oluşturulmuştur onlar. Detay anlamında birtakım şeyler eksiktir. Onların da yapılması ilerideki uygulamaya bağlı olarak ne zaman olur ve o zamanlarda her türlü katkımızı da veririz.”