AÇÜ Artvin Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sivil Savunma ve İtfaiyecilik ana bilim dalı/ programı için açılan öğretim görevlisi kadrosunda şaibe iddiaları gündeme geldi. Yapılan başvurular ve değerlendirme süreçleri incelendiğinde, sürecin belli bir adaya yönelik olarak düzenlendiği izlenimi uyandırıyor.
Öncelikle ilana ait genel şartlar incelendiğinde, bazı kriterlerin belirli bir adayı öne çıkarmak için düzenlendiği görülüyor. ALES puanı diğer bölümlerde zorunlu tutulurken, bu ilanda muafiyet sağlanmış olması dikkat çekiyor. Genel şartlara göre ALES puanının en az 70 olması gerekirken, muafiyet sayesinde bu puan doğrudan kabul ediliyor. Bu durum, belirli bir adayın avantajlı hale getirilmesi için yapılmış olabilir.
Ayrıca, genel şartlarda yabancı dil ve eş değerliği kabul edilen sınavlardan en az 50 puan alınması gerektiği belirtilmesine rağmen, giriş sınavına giren bir adayın 49 alarak başarısız sayıldığı görülüyor. Bu durum, ilan şartlarının adayları elemek için kullanıldığına dair şüpheleri artırıyor. Bir puan farkla elenen adayın yerini, kriterlere uygun şekilde düzenlenmiş başka bir adayın alması dikkat çekiyor.
En dikkat çekici noktalardan biri de Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programı için İşletme Bölümü mezunu olma şartının aranması. Oysa diğer bölümlerin alımlarında böyle bir mezuniyet şartı yer almıyor. Neden özellikle bu programda, bölüm dışından bir mezuniyet şartı konulduğu sorusu akıllara geliyor. Bunun belirli bir adayın doğrudan uygun hale getirilmesi için yapılan bilinçli bir düzenleme olduğu düşünülüyor.
Adayların değerlendirme tabloları incelendiğinde, ALES muaf tutulurken ve lisans notlarının birbirine yakın olduğu görülüyor. Ancak asıl farkın giriş sınavında ortaya çıktığı dikkat çekiyor.
Örneğin:
Birinci sıradaki aday, lisans Mezuniyet Notu 61,50 ve rakibinden daha az nota sahipken, giriş sınavından 69.00 gibi oldukça yüksek bir puan alarak açık ara öne geçmiş.
İkinci sıradaki aday Lisans Mezuniyet Notu 67,25 notuna sahip olmasına rağmen giriş sınavında 49.00 puan alarak başarısız sayılmış ve ilan şartlarına göre elenmiş.
Bu durum, jüri tarafından yapılan değerlendirmede büyük farklar yaratıldığını ve giriş sınavının tamamen subjektif bir şekilde belirlenmiş olabileceğini gösteriyor. Giriş sınavı, adaylar arasındaki farkı yapay bir şekilde oluşturmak için kullanılmış gibi görünüyor.
Akademik camiada sıkça rastlanan ‘adrese teslim kadro’ iddiaları, bu alımda da kendini gösteriyor. Özellikle giriş sınavındaki fark, bölüm dışı mezuniyet şartı ve başvuru sürecinde belirlenen kriterlerin belli bir adayı avantajlı hale getirmek için düzenlenmiş olabileceği ihtimali güçleniyor.
Bu alımlarda şeffaflık ilkesinin ihlal edilmesi, hem diğer adaylar hem de akademik liyakat açısından ciddi soru işaretleri yaratıyor. Üniversitelerde öğretim görevlisi alımlarının gerçekten akademik başarıya ve liyakate dayalı olup olmadığı, böylesi olaylarla bir kez daha sorgulanıyor.
Yetkililerin konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. Artvin Meslek Yüksekokulu yönetimi ve ilgili jüri üyelerinin sürece dair açıklama yaparak kamuoyundaki şüpheleri gidermesi gerekiyor.