Avrupa Birliği tarafından Eramus+ KA-220-HED projesi kapsamında desteklenen Artvin Çoruh Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEKMER) ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi birlikteliğinde tertiplenen sempozyum hakkında BİLTEKMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Gümüş bilgilendirmelerde bulundu. 
Gümüş, Torino Üniversitesi (İtalya), Galati Üniversitesi (Romanya), Prag Kimya ve Teknoloji Üniversitesi (Çekya), Ulusal Bilim Akademisi Tek-Kristal Enstitüsü (Ukrayna) ve Gürcistan Tarım Üniversitesi proje ortaklarının yer aldığı,  Avrupa Birliği projesi sempozyumunu Artvin Çoruh Üniversitesi’nin, organize ettiğini aktardı.
Sempozyumun bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade eden Gümüş, Artvin bölgesindeki bitkilerin öneminin ve buradan çıkacak bitkilerin değerinin daha da artacağını düşündüğünü kaydetti. 

Tarihi Doğru Öğrenmenin Önemini Vurguladı Tarihi Doğru Öğrenmenin Önemini Vurguladı

müdür
Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde ilgili bütün akademisyenlerin konferans hakkında bilgi sahibi olacaklarını ve dileyenlerin Artvin’e geleceklerini ifade eden Gümüş, sempozyumda sunulacak laboratuar çalışmalarının devam ettiğini belirterek, sempozyum için hazırlıkların yapıldığını aktardı. 
Gümüş, 16-18 Ekim arasında düzenlenecek olan uluslararası sempozyum hakkında, “Üniversitemiz Tıbbi Aromatik Bitkiler alanında ihtisas üniversitesidir. Bununla alakalı olarak araştırma merkezimiz ve Erasmus koordinatörüyle beraber hazırladığımız Avrupa Birliği destekli Erasmus+ KA220 HED projesi mevcut. Bu proje hali hazırda devam ediyor. Şu an ortalarına geldik. Birçok çalışmaları yapıldı. Özellikle sempozyumun ismi Tıbbi Aromatik Bitkiler üzerine Yeşil Kimya Uygulamaları: Hypericum ve Ruscus Türleri.” diye konuştu.
Bu bitkilerin seçilme sebebini açıklayan Gümüş, “İhtisaslaşma döneminden itibaren ilgili hocalarımızın Artvin yöresi için 30 tane potansiyel bitki belirlemişti. Bu 30 tane bitki üzerinden iki bitki üzerine araştırma merkezimiz yoğunlaşarak bir proje hazırladı. Bu bitkilerden bir tanesi bahsettiğimiz gibi kantaron cinsi diğerleri de Ruscus cinsleri şeklindedir. Sempozyumda iki bitki üzerine bütün farklı uzmanlık alanlarında çalışan akademisyenleri, bilim insanlarını davet ettik. Bu alanda çalışan bilim adamlarını bir araya getirip bunlar arasında bilgi alışverişi sağlayıp bu bitkilerin potansiyelinin daha ileriye gitmesi konusunda katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT