Gundemartvin.com İnternet Haber Sitesi muhabirleri, kentin 2023 yılına ait sanayi ve iş gücü verileri ile ilgili Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Sicili Müdürü Yaşar Kars’tan bilgi aldı. 
Kars, Artvin’in, sanayi işletme sayısı bakımından Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 il arasında 15'inci sırada yer aldığı bilgisini paylaştı. Kars, kentte en fazla çalışanı olan sektörün inşaat sektörü olduğunu ifade etti.
2023 yılı sonu itibariyle ‘Artvin’de Sanayi Sicil Belgesine’ sahip yaklaşık 347 firmanın olduğunu ifade eden Kars, bu işletmelerde 4418 kişinin istihdam edilmekte olduğunu aktardı. 

kars2
Kars, bu firmaların 61’inin il merkezinde, 51’inin Arhavi’de, 30’unun Ardanuç’ta, 45’inin Borçka’da, 62’sinin Hopa’da, 14’ünün Kemalpaşa’da, 18’i Murgul’da, 32’si Şavşat’ta ve 34’ünün de Yusufeli’nde faaliyet göstermekte olduğunu kaydetti.
Firmaların ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği sektörleri sırasıyla belirten Kars, Gıda Ürünleri İmalatının yüzde 21,36, Ağaç ve Mantar Ürünleri İmalatının yüzde 18,12 ve Mobilya İmalatının yüzde 16,50 olduğunu ifade etti. 
Kars, ildeki sanayide faaliyet gösteren firmaların yüzde 77,35’inin mikro, yüzde 19,42’sinin küçük, yüzde 2,27’sinin orta ve yüzde 0,97’sinin büyük ölçekli işletmelerden oluşmakta olduğunu kaydetti.
“Çalışmalar devam ediyor”
Artvin’de 9 adet Küçük Sanayi Sitesi bulunmakta olduğunu ve 1 adet küçük sanayi sitesinin kuruluşu içinde çalışmaların devam etmekte olduğunu aktaran Kars, “Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalar devam etmekte olup ilgili OSB, Artvin/ Arhavi ilçesinde Artvin Arhavi OSB adıyla kurulacaktır.” dedi. 
“Bu rakamlar Türkiye ortalamasına göre kötü değil”
Artvin’de işgücüne katılım oranı ortalamasının yüzde 52,6, istihdam oranının yüzde 48, işsizlik oranının ise yüzde 8,8 olduğunu ekleyen Kars, “Bu rakamlar Türkiye ortalamasına göre kötü değildir. Artvin’de İŞKUR’a kayıtlı yaklaşık 1 bin işsiz bulunmakta olup, bunların yaklaşık %63’ünü erkekler, kalan oranı ise kadınlar oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Artvin’de en fazla çalışanı olan sektör
Artvin İŞKUR Müdürlüğü’nün İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre çalışanların önemli bir ağırlığının İnşaat ve İmalat sektörlerinde istihdam edilmekte olduğunu söyleyen Kars, “İlde en fazla çalışanı olan sektör inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü yaklaşık %43’lük oranla ilk sırada yer almaktadır.” dedi.

19 Eylül Gaziler Günü Coşkuyla Kutlandı 19 Eylül Gaziler Günü Coşkuyla Kutlandı

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT