Programın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erol Murtezaoğlu gerçekleştirdi.
Murtezaoğlu konuşmasında “Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Onların yaşamdan zevk almaları, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeten bir hale gelmeleri için kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içerisinde olmalıdır diyoruz. Artvin İl milli eğitim müdürlüğü olarak özel gereksinimli öğrencilerimiz için ilimizde birçok çalışma gerçekleştirdik ve bu çalışmalarımıza yenilerini ekleyerek devam ediyoruz. Önlerindeki engelleri kaldırmak, sosyal, kültürel, sportif alanda kendilerine yetebilen bireyler yetiştirmek için onları topluma kazandırmak ise en büyük amaçlarımızdandır. Engellilik yalnızca engellilerin ya da ailelerin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık problemi değildir. Sosyal, toplumsal boyutları ile toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur aslında.
Bu vesile ile biz Artvin milli eğitim müdürlüğü olarak devletimizin bizlere sunduğu imkânlar ile Artvin'de diğer kurumlarımız ile yaptığımız iş birlikleri ve müdürlüğümüzle ortaya koyduğumuz projelerimiz ile özel gereksinimli öğrencilerimizin ihtiyacı olan eğitim koşullarını Her geçen gün daha da iyileştirmeye gayret ediyoruz. Şunu vurgulamak istiyorum ilimizde 2022-23 eğitim öğretim yılında özel eğitim vererek genel müdürlük bünyesinde iki özel eğitim okulumuz var.
Birincisi özel eğitim olma okulu, 2 tane Özel eğitim anaokulu, bir tane de Özel eğitim uygulama okulu. İki Özel eğitim meslek lisesi olmak üzere toplamda 5 okulumuz var.
İkincisi bilim ve sanat merkezi rehberlik ve araştırma merkezi olmak üzere 3 grup toplamda 8 özel eğitim ile alakalı eğitim öğretim kurumu bulunmaktadır. İlimizde özel eğitim merkezinden faydalanan 283 öğrencimiz var. Bir kısmı evlerinde Özel eğitim alan öğrenciler, bir kısmı kurum ve kuruluşlarımız da özel eğitim hizmeti alan öğrencilerimiz. Bir kısmı da tamamen kaynaştırma yolu ile örgün eğitimde devam eden öğrencilerimiz. 790 öğrencimiz özel eğitim tanısını kullanmış ve milli eğitim bakanlığımızın özel eğitim programlarından faydalanmaktadır. Devletimizin imkânları ölçüsünde özel eğitim programları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz bunun için son yıllarda gerçekten çok büyük atılımlar yapıldı ve bu atılımların bir göstergesi ilimizdeki özel eğitim öğretmenleri. Toplam 167 tane öğretmenimiz özel eğitim okullarında görev yapmaktadır. Gereksinimli öğrencilerimiz için yaptığımız çalışmaların sportif kültürel alanlarda birçok mutluluk verici sonuçları var. Bunları hep gördük yaşadık çünkü bütün programlarda onların resim yarışmaları da dereceye girmeleri yine farklı etkinliklerde dereceye girmeleri bizleri sevindiriyor ve onları gerçekten yaşama tutunduruyor bizleri de mutlu etmeye devam ediyor. Bu düşünceler ile fedakârlıkla çabalar ile özel gereksinimli öğrencilerimizin bizlerle işbirliği içerisinde olan tüm velilerimize öğrencilerimizin eğitimi ve onları topluma kazandırmak için yaptığı çalışmalardan dolayı özel eğitim okul ve kurumlarımızın tüm yöneticilerine ve öğretmenlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Murtezaoğlu’nun ardından Çoruh Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Uğur Yıldırım da bir konuşma yaparak şunları söyledi:
“Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.
10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftasıdır. Engellilik insanlığın ortak sorunu olduğundan Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihte kutlanır. Toplumun önemli bir parçasını oluşturan engellilerin sorunlarının gündeme getirildiği hayata onların penceresinden bakılarak farkındalık oluşturulmaya çalışılan önemli bir haftadır. Özel gereksinimli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır.
Toplumda farkındalık oluşturmak, onlara gerekli desteği vermek, onların da hakları olduğunu bilerek yaşamak hepimizin sorumlulukları arasındadır. Fiziki engelin değil asıl kalplerdeki, zihinlerdeki engelin sorun olduğunu her fırsatta anlatalım ve hatırlatalım. Birbirlerinden farklı olabilir fakat eşit haklara sahiptir. Özel gereksinimli bireyleri yapamadıklarıyla değil yapabildikleriyle ve bizlere benzeyen yanlarıyla görmek gerekmektedir. Onların acıma duygusuna değil sevgi ve anlayışa ihtiyaçları vardır. Empati özelliğimizi kullanarak onları daha iyi anlayalım. Onları soyutlayıp, ötekileştirmek yerine bütünüyle aramızda olduklarının farkına varabilecek bir hayat sunalım. Onlara engel değil, destek olalım.
İnsanlar Hayatlarına bir ışık da biz yakalım. Özel gereksinimli olmayı asla bir kusur olarak görmeyelim ve Özel gereksinimli bireylerimizin hiçbir zaman yaşama azmini yitirmelerine izin vermeyelim. Yaşama sevinciyle hayata tutunan bütün engelli kardeşlerimize her alanda onların yaşamlarını kolaylaştırmak, yılın her günü onları anlamak için her gün birlikte çalışalım. Devletimizin sunmuş olduğu imkânlardan faydalanmalarını sağlayalım. Engelli olmak sorun değil, vatandaşlarımıza engel olmak sorundur.
Bu duygu ve düşüncelerle; beraber yaşadığımız, aynı havayı teneffüs ettiğimiz, aynı çevreyi paylaştığımız kardeşlerimizle birlikte; hoşgörünün, sevginin ve saygının daha güçlü olduğu ülkemizde hep birlikte yaşamı kucaklamaya özen gösterelim.”
Ayşe ÖZDER