Durmuş yaptığı açıklamada, zirai don sonrası Artvin'de arıcıların yaşadığı olumsuz durumun kovanların kontrol edilmesiyle yeni yeni gün yüzüne çıktığını söyledi.

Sapovnela Kitap Cafe’de Sapovnela Kitap Cafe’de

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız soğuk havalarda işçi arıların dışarıdan polen getiremediğini anlatan Durmuş, "Polen olmadığı için kraliçe arı yumurtaya geçemedi. Geçenlerde de soğuk nedeniyle larvalar, yumurtalar üşüdü kayıplar yaşandı. Bu mevcutla bal üretimi olmaz, çok az olur" dedi.

Artvin'in son 50 yılın en karlı kişini geçirdiğini kaydeden Durmuş, "Doğa yeni yeni yeşermeye başladı. Arıcılarımızın büyük zararı var. Kovanlarda eksilmeler var. Kovanlarda sönmeler var. 1400 arıcımızla 120 bin kovanla üretime devam ederken arı sayımız zirai don sonrası azaldı. Bu yıl bal üretiminde yüzde 50 - 60 oranında rekolte kaybı bekliyoruz. Artvin'de bu yıl bal kıt olacak. Tüketicimiz Artvin balı alırken dolandırıcılara dikkat etmeli" dedi.

Zirai don Artvinli arıcıları olumsuz etkiledi-2Arıcılara soğuk havalarda gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulunan Durmuş, kovanları soğuktan korumak için kovanları koruyan kılıfların kullanımının önem arz ettiğini söyledi.

Bir kovanda 60-70 bin arı olması gerekirken zirai dondan sonra bu sayının azaldığını vurgulayan Durmuş, iyi bal elde edebilmek için bu sayının 60 bini düşmemesi gerektiğini kaydetti.

Durmuş, "Arılara iyi bakalım, bir çocuk gibi özen göstererek bakalım. Arıcılık zorlaştı. Arılara baldan başka bir şey vermeyin. Arının yiyeceği baldır. Artvin'de yıllık ortalama bal rekoltesi 600-700 ton arasındadır. Bu yıl yaşanan olumsuzluklardan dolayı 300 ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bunun nedeni de yaşan soğuk hava ve zirai don. Biz bu kış 3 kere ağır kış yaşadık. Arı toparladı kar yağdı, arı toparladı kar yağdı. Mevcudu geliştiremedi" diye konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER