ARHAVİ

Ziraat Odası Başkanı Fındık Fiyatından Memnun Değil

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024-2025 dönemi kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı. Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak açıklanan fiyattan memnun kalmadığını dile getirdi

Abone Ol

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları belirlenerek Tarım ve Orman Bakanlığının sosyal medya hesaplarından duyuruldu.

Yapılan yazılı açıklamada yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Levant kalite fındığın kilogram fiyatı 130 TL olarak açıklanırken, Giresun kalite fındığın kilogram fiyatı 132 TL olarak belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şu ifadelere yer verildi; “Bakanlığımızın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte düşünüldüğünde ise levant kalite için ortalama fiyat 133 TL/Kg, Giresun kalite için ise 135 TL/Kg olacaktır. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa (50 randımanın üzerindeki her +1 randıman için) 1,30 TL/Kg ilave fiyat verilecektir. Fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıkları tamamlanmıştır. Üreticilerimiz 12 Ağustos'tan itibaren TMO iş yerleri ile www.tmo.gov.tr adresi ve e-devlet üzerinden randevu alabilecektir. Kabuklu fındık alımlarına 19 Ağustos'ta başlanacak olup, alımlar önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacaktır.”

Bakanlık sayfasından açıklanan fiyatların ardından Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, 2025 yılı için açıklanan fındık fiyatından memnun olmadığını dile getirdi.

Tarımda yaşanan maliyet artışları ile birlikte fındığa verilen zammın beklentilerin altında olduğunu vurgulayarak, “ Fındıkta alan bazlı verilen desteğin yeterli olmadığını ve desteğin artırılması tarafındayım. Tarımda yaşanan maliyet artışları karşısında fındığa verilen zammın beklentilerin altında olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ömrünü dolduran fındık ocaklarının gençleştirme kapsamında yenilenmesi ve yenilenirken Trabzon, Akçaabat’ta tarım bakanlığının uygulama yaptığı modelin de ilimizde uygulanmasını istiyorum. Son yıllarda gerek Kokarca zararlıları, gerek dal kıran hastalığı ile gereken mücadele de yapılmadığından fındık rekolte ve randıman düşüklüğü yaşandığını ve tarımın bu gidişata müdahale edilmemesi sonucunda bitme aşamasına gelecektir” dedi.