GÜNDEM

Ziraat Odaları, Yaş Çay Fiyatının 25 TL Olmasını Talep Etti

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, yaş çay taban fiyatının 25 lira olmasını talep ettiklerini söyledi

Abone Ol

2024 yılı yaş çay fiyat çalışmalarını açıklamak üzere Ziraat Odası Başkanları bir araya geldi.

Rize, İkizdere, Kalkandere, İyidere, Derepazarı, Güneysu, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Hopa, Arhavi, Borçka, Of, Sürmene, Araklı, Dernekpazarı, Tirebolu Ziraat Odası Başkanları 2024 yılındaki yaş çay fiyat çalışmaları hakkında bir araya geldi.

Ziraat Oda Başkanları bölgelerinde yapmış oldukları yaş çay maliyet belirleme çalışmaları sonucunda odaların ortaya koymuş olduğu yaş yaprak taban fiyatının ekonomik koşullar ve bölgedeki tarımın sürdürülebilirliği ve bölge göçünü önleme adına üreticilerin “Doğduğu yerde doyması için” yaş çay taban fiyatının 25 lira olmasını talep ettiklerini açıkladı.

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadıl Yıldızbayrak, enflasyonun artışı ile birlikte üreticilerin de maliyetlerinin artığını belirterek üreticiyi memnun edecek bir fiyat belirlediklerini kaydetti.

İşçi, gübre ve ot biçe maliyetleri ile birlikte üreticilerin zorlandığını kaydeden Yıldızbayrak, “Ülkemizde yaşanan enflasyonun artışıyla birlikte üretici maliyetleri de arttı. Bizde bunların tarım sektörüne yansımasını bölge oda başkanları olarak belirledik ve işçi maliyeti, gübre maliyeti ve ot biçme maliyetlerine bakınca on sekiz küsürlere yaklaşan sadece çayda maliyet üreticiye biniyor. Biz yaş çay fiyatının 25 lira olmasını talep ederken fazla büyük bir miktarda değil ama yine de çiftçimizi memnun edecek olan bir fiyat belirledik. Biz bunu belirlerken özel sektöründe, ÇAYKUR’unda ve ulusal çay konseyi ve çay sanayicisinin de yaş çay fiyatı çalışmalarını bizim yaptığımız gibi giderlerini belirleyerek açıklamasını istedik. Bunu şimdiye kadar hiç yapmamışlardı bizde fabrikadaki yaş çayın kuru çaya dönünce ki piyasaya sürülmesine kadar olan maliyetlerin çıkarıp ‘bizde size bunu uygun gördük’ demelerini istiyoruz” dedi.

“ÇAYKUR’umuza Sahip Çıkalım”

Çay hasadına az bir süre kalması ile birlikte üreticilere “çaylarınızı budayınız” uyarısında bulunan Yıldızbayrak, budama yapmayan üreticilerin ÇAYKUR’a çay satamadığını vurguladı.

ÇAYKUR’a çay satamayan üreticilerin özel sektörün alım şartlarına uymak zorunda kalacağını söyleyerek “Burada asıl çay ile ilgili sıkıntı da üreticilerimizi budama ile ilgili yönlendirme yapmamız. Bu üreticilerimiz arasında yanlış anlaşılmaya sebep oldu. Burada budama yapılırken çaydaki kalitenin önüne geçmek ile yapılmış bir çalışmaydı. Budama yapan üreticilerimizde budama yaptıktan sona Ziraat Odaları üyelikleri güncellenmiş oluyor ve ÇKS kayıt sistemine girmiş oluyor. Öncesinde çay tarım ÇKS sisteminde değildi bu sene bakanlığımız tarafından çay üreticilerin ziraat odası genel merkezine çalışmalarının etkisi ile ÇKS kayıt sistemi alındı ve üreticilerimizde mazot, gübre desteğini almaya başladılar. Ama bizim buradaki asıl sebebimiz şu; özel sektör çay kampanyasına başlarken üreticilerin yaptıkları çayın miktarını gözden geçiriyor eğer ki üretici çaydaki budamayı yapmamışsa onu kendine artı görüyor çünkü budamayı yapmayan üreticilerimiz ÇAYKUR’a çay satamıyorlar. Bu üretici ‘mecburen bana gelecek çünkü kayıt dışı çayı ben alıyorum bende üreticiye fiyatı belirleyip bana satmak’ zorunda diye bir gerekçesi oluyor. Bizde insanlarımıza şunu anlatıyoruz çayınızı budayınız, budama ruhsatlarınızı açınız ama ÇAYKUR’a çayınızı da veriniz. Asıl burada çayın sahibi ve buradaki bölgenin, ekonomin, sosyal yaşantının en büyük destekçisi olan çayın sahibi ÇAYKUR’dur. ÇAYKUR’un burada mağdur edilmemesi gerekiyor. ÇAYKUR hayatımızdan çıkartılarak mağdur edilirse bu sefer üreticilerimizin geleceği daha da kötüye gider. Önce ÇAYKUR’umuza sahip çıkalım ve yaş çay hasadında kota fazlası çayınızı özel sektöre satınız” şeklinde konuştu.