Borçka’da 23 senedir esnaflık yapan İbrahim Sarıahmetoğlu, ilçede artmaya devam eden zincir marketler nedeni ile dükkanında köylü halka hitap edecek ürünler satmaya başladı.
Ulusal marketler ile rekabet etme şanslarının olmadığını vurgulayan Sarıahmetoğlu, “köylüye hitap etmeye özen gösteriyoruz” dedi.
Zincir marketlerden etkilenen esnaf dükkanında gıda ürünlerinin yanı sıra kara lastik, gaz lambası, yem, un ve kaya tuzu satarak yeni bir kazanç kapısı oluşturmayı hedefliyor.
Borçka’da 38 köy bulunduğunu, kışın verilen göçler dışında yaz aylarında köylerde hareketlilik olduğunu söyleyen Sarıahmetoğlu, “Kara lastik kışın genellikle karlı havalarda yazın bahçelerde tercih edilen bir numaralı ayakkabı. Bunların fiyatı ucuz satış fiyatı şuanda 75 lira, içinde astarı yok ıslansa hemen silip tekrar giyebilecekleri şekilde bağ bahçede kullanılabilir. Geçmiş yıllardan beri halen daha tercih ediliyor. Köylerden baya bir göç veriyoruz Borçka’nın yüzde 40’ı Bursa, İstanbul, Samsun’a kışın göç ediyor. Buna nazaran satışlarımız kışın azalıyor ama yazın hareketlilik oluyor” dedi.
Köy halkına hitap etmek için sattığı ürünlerden bahseden Sarıahmetoğlu, gaz lambalarının artık evlerde süs olarak kullanıldığını şu sözlerle dile getirdi “Köylüye yarayan malzemeler satmaya uğraşıyoruz. Örneğin gaz lambası bundan 20 sene önce genellikle kışın 100 koli kadar satardık çünkü elektrikler yoktu vatandaş muhakkak bunu alırdı ve bununla idare ederdi. Ama şimdi her tarafta jeneratör çıktı çeşitli güneş enerji ışıkları çıktı bunların devri kapandı ama şimdi insanlar süs için daha çok tercih ediyor. Yaylalarda daha çok kullanılıyor. 3 litre bir gaz yağı ile belki bir yayla sezonunu çıkarabiliyorduk şimdi jeneratör alsan örneği benzinin litresi 40 lira belki gecede yakacak 3 litre 120 lira örnek veriyorum o yüzden şimdi her şey maddiyata dayalı. Eskiden parasızlık zamanında ne kadar ucuza mal ediyorsa onu daha çok kullanıyordu.”
“Zincir Marketlerin Önüne Geçilmiyor”
Borçka’da 15’e yakın zincir marketin olması nedeni ile yetkililerin duruma el atması gerektiğini söyleyen esnaf, rekabet şanslarının kalmadığını bu nedenle farklı alanlara geçtiklerini vurgulayarak “Ulusal marketler ile bizim rekabet etme şansımız yok, imkansız gibi bir şey. Bizde o yüzden köylüye hitap etmeye önem gösteriyoruz. Un, yem, tuz, kara lastik gibi ürünler satış yapıyoruz. 10 bin nüfuslu ilçede 15’e yakın ulusal market var buda sadece bizi değil giyim sektörünü, beyaz eşya ve elektronikçiyi de mağdur ediyor. Bunun önüne de geçilemiyor. Borçka’da 15 tane ulusal market olması bence ticaret odalarının, esnaf sanatkarların, belediye başkanlığının sorunu kimse bu işe bir çözüm bulamıyor. Aslında ufak işletmeler bir ilçede sacayakları gibi önemli bir şey. Burada sadece ticaret yapmıyoruz gelen vatandaş gönül rahatlığı ile emanetini de bırakabiliyor” ifadelerine yer verdi.
Ayla ALKAN