DOĞA

Zararlılarla Mücadele “Bitki Koruma Ürünü”

Arhavi Ziraat Odası, 10 Mayıs itibariyle Kahverengi Kokarca’ya ve fındık kurduna karşı etkili, ruhsatlı bitki koruma ürününü satışa sunacaklarını duyurdu

Abone Ol

Arhavi Ziraat Odası, 10 Mayıs itibariyle Kahverengi Kokarca’ya ve fındık kurduna karşı etkili, ruhsatlı bitki koruma ürününü satışa sunacaklarını duyurdu.

Artvin bölgesinde fındık başta olmak üzere tarımı tehdit eden Kahverengi kokarca için üreticiler tedirgin olmaya devam ederken ziraat odaları üreticiler için faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Tarımdaki tehditin yanı sıra günlük hayatı da etkileyen kahverengi kokarca yaşam alanları içerisinde dolaşarak köylerdeki yaşamı etkiledi.

Arhavi Ziraat Odası, kahverengi kokarca ve fındık kurduna karşı etkili ve ruhsatlı bitki koruma ürünün 10 Mayıs’ta ziraat odasından satışa sunacaklarını duyurdu.

Arhavi Ziraat Odasının İl Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bitki koruma ürünü bayisi olduğu bildirildi. 10 Mayıs’ta satışa sunulacak bitki koruma ürünü hakkında üreticilere bilgi veren Arhavi Ziraat Odası Başkanlığı, “Tarım ve Orman Bakanlığı daha önceki yıllardan farklı olarak Kahverengi Kokarca ile mücadele için bitki koruma ürünlerini ruhsatlandırdı. Yalnız ilaçlama yaparken ortak kullanım alanları ve ev çevrelerinin de ilaçlanması önem arz etmektedir. Fındık bahçelerinde zarar yapan Fındık Kurdu ve Kahverengi Kokarca zararlılarına karşı mücadele zamanı gelmiştir. Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek fındıkların % 50'si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadele zamanı gelmiş demektir. İlaçlı mücadeleye bu sene, Sahil kolda 6 Mayıs, Orta kolda 9 Mayıs ve Yüksek kolda 12 Mayıs tarihinde başlanmalıdır. İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 Ocaktan 2 veya daha fazla ergin Fındık Kurdu düştüğünde ilaçlama yapılmalıdır. Aynı sayımda 10 Ocaktan bir veya daha fazla ergin Kahverengi Kokarca bulunan bahçelerde hem Fındık Kurduna hem de Kahverengi Kokarca'ya karşı etkili ruhsatlı bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.”

İlaçlama sırasında uyulması gereken durumlar hakkında bilgi veren Sadık Yıldızbayrak, “İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz motorlu sırt atomizörüyle en az 30-35 litre, motorlu pülverizatörlerle 100 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan ilaçlama ile yaprak bitleri de kontrol altına alınmaktadır. İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden itibaren kullanılan bitki koruma ürünü hasat aralığı dikkate alınarak ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır. Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bayilerden alınarak 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır” dedi.