Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES nedeniyle yeni yerleşim yapılan ve yerleşim yerine 1,5 yıl önce taşınan Yusufeli’nde ulaşım sorunu devam ediyor.

Yapımına 3 yıl önce başlanılan Yusufeli Merkez Viyadüğü henüz tamamlanamadı. Alt yapısı tamamlanan viyadüğün, üst yapı çalışmaları devam ediyor.  Üst yapı çalışmaları için bir sene beklenildiğini söyleyen Demirci, “Artvin güzergahımız yarım saat uzadı, yarım saat gidişi yarım saat geliş artık giden gelen bir kişi için bir saatlik bir mesafe uzadı ve bu milli servet kaybı” dedi.

Viyadüğün üst yapısındaki asfalt dökümleri, korkulukların yapımı gibi çalışmaların kaldığını aktaran Demirci, üst yapı çalışmalarının bir ay içerisinde tamamlanacağını ön gördüğünü söyledi.

Viyadüğün yanı sıra Artvin-Yusufeli karayolu üzerinde bulunan 39 tünelden biri olan T14 Tüneli içinde oluşan çatlaklar ve açılmalar hakkında ve diğer tüneller hakkında bilgi veren Demirci, tünellerdeki çökmelerin oturduğunu ve Temmuz ayına kadar kontrollerin yapıldıktan sonra tadilatların yapılacağını söyledi.

Yusufeli’nin Ulaşım Sorunu ÇözülecekYusufeli ulaşımı hakkında bilgi veren Demirci, şu ifadeleri kullandı;

“Bu viyadük yapımında ayakların temeli 3 sene önce atıldı ve bu temelleri atılırken, o bölgedeki kurumlar taşındı. Yeni yerleşkeye değil, eski yerleşke içerisinde oradaki tüm evleri eski yerleşkede prefabrik yapılara derenin kenarına koydular, insanları taşıdılar.

Yusufeli Esnafından Dayanışma Örneği Yusufeli Esnafından Dayanışma Örneği

Biz bir an evvel bitireceğiz dediler. Gel zaman git zaman. Buraya taşındık, ayaklar bitti üst yapısı için bir sene çivi çakmadılar. Bakın abartmıyorum, tam bir sene hiçbir faaliyette bulunmadılar durdu. Biz buraya taşındık ve mesafe uzadı ve bu milli servet kaybı. İnsanların zamanlarından çalındı, paralarından çalındı süreç içerisinde.

Geldiğimiz aşamada ise bundan 3 gün kadar önce il koordinasyon toplantısında bölge müdürümüzün vermiş olduğu bilgi ise Mayıs ayının sonuna kadar bu viyadüğün açılacağı söylendi. Hatta seçim öncesine yetiştireceklerini hatta ondan 6 ay önce yetiştireceklerini ama Yusufeli’nin inşası ve taşınma sürecini de verilen sözler gibi sürekli ötelendi.

Köprünün üst yapısındaki asfalt dökümleri, korkulukları bunlar kaldı. Benim ön gördüğüm sürece bir ay içerisinde bir sürülebilecek bir süredir. Daha erken olursa bir gün bile erken olursa bunun için çalışmak gerekiyor. Çünkü milli servet kaybını yaşıyoruz. Bizlere düşen bir görev olursa da sonuna kadar belediyemiz görevin yanında olacak.

Kurumlar arasındaki irtibat kopukluğu, koordinasyon kopukluğu, o yetkililerin takipsizlikleri denetimsizlikten dolayı bir sene çivi çakılmadı. Kimse bu projeyi uzatalım kastıyla hareket etmese de ama beceriksizlerinden dolayı ya da Yusufeli halkına önem verilme işinden dolayı da diyebiliriz. Biz bunların hepsini yaşadık süreç içerisinde. Kimse sorumluluğu üstüne almıyor. Bir başkası suçlu oluyor ama neticeye baktığımızda Yusufeliler olarak bizler ekstra mağdur edildik.

Diğer taraftan viyadüğün hemen karşısından sonraki ilk tünelinizde çok ciddi bir çökme oldu. Bu çökmeden dolayı tali yol ihalesi yapıldı. Bir taraftan o yol devam ediyor. Bu çökmenin riskinin ne olup olmadığı noktasında da tam bilgimiz yokken il koordinasyon toplantısı da bölge müdürümüz yine bir bilgilendirme yaptı. Çökme oturmuş, devam etmiyormuş, Temmuz ayına kadar bir izleme devam ediyor. Eğer herhangi bir hareketi olmasa tünelde o tünelin tadilatı yapılarak o da devam edecek. En azından ulaşımla ilgili sıkıntımızı da bu 2 aylık süreçte çözmüş olacağız.”

Editör: ALİ ERAY ÇELİK