Bir ay önce trafiğe açılan viyadüğün resmi açılış töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Artvin Valisi Cengiz Ünsal’ın, AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik’in, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, il ve ilçe protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Merkez Viyadüğünün inşa edilmesiyle Yusufeli yollarının son halkası da tamamlandığını kaydetti. Gülşen, “Yusufeli’nin yeni yerleşimine daha kısa ve konforlu ulaşım imkanı tesis edilmiştir.” dedi.

Açılışın hayırlı olmasını dileyen Gülşen konuşmasının devamında, “Dünyanın en yüksek barajları listesinde beşinci sırada yer alan Yusufeli Barajı 56 kilometresi tünellerden oluşan Yusufeli yolları gibi ülkemizin mühendislik tarihini geçen çok önemli yatırımları bünyesinde taşıyan Çoruh Havası’na bugün bir önemli eseri daha kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor, Çoruh’un incisi Merkez Viyadüğünü yol ağımıza dahil ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  

karayolları

AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Yusufeli Merkez Viyadüğü’nün çok özel bir proje olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“7’nci ayda buraya geldiğimizde Sayın Bakanımla görüştüm. Sayın Bakanımız talimat verdiler. Çok hızlı bir şekilde 8-10 ay içerisinde bu teknoloji harikası köprü bu hale geldi. Mühim olan bir ay erken açılması ya da bir ay sonra açılması meselesi değil. Mühim olan kurdele kesmek değil. Mühim olan eser siyaseti yapabilmektir. Eserleri bırakabilmektir. İşte Yusufeli’ne eser, işte Viyadük. 
Yusufelili hemşerilerime söylüyorum. Bundan sonra yapılması gereken çok önemli işler var. Yusufeli’nin kalıcı ve yeni haliyle oturmuş bir ilçe olması için herkes üzerine düşen görevi yapacak. Herkes milletin verdiği yetki çerçevesinde çalışmasını sürdürecek. Biz de üzerimize düşeni sizlere layık olacak şekilde yapacağımızı ifade ediyorum.”

çelik

Valimiz Cengiz Ünsal, Viyadüğün açılış töreninde yaptığı konuşmasında; "Yusufeli Barajı’nın yapımı nedeniyle 4 yıl önce planlanan, bugün modern ve ferah bir görünüme kavuşan Yusufeli’mizin ilçe merkezini mevcut karayoluna bağlayan viyadüğümüz; gerek Yusufelili hemşehrilerimizin, gerekse bu güzergahı kullanan vatandaşlarımızın zorlu coğrafi şartlar nedeniyle ulaşım konusunda yaşadığı sıkıntıları çözüme kavuşturmuştur.

Mevcut iki yönlü yolun standartları ile trafik, yol ve sürüş güvenliğinin artırılması için hizmete sunulan çelik orthotropic köprü sınıfına ait ve itme-sürme yöntemi ile yapılan viyadüğümüz; 685 metre uzunluğa, 147 metre ayak yüksekliğine sahiptir. Platform genişliği 16,5 metre olan köprünün, en yüksek ayağı ise 147 metreye ulaşmaktadır. Viyadüğün yapım bedeli toplam 2 Milyar 250 Milyon TL’dir.

Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün hizmete girmesiyle birlikte; Artvin-Yusufeli- İspir aksı 15,5 kilometre kısalmış olup, seyahat süresi ise yaklaşık 25 dakika kadar azalmıştır. 

Baba ve Oğul Tutuklandı Baba ve Oğul Tutuklandı

Bu duygu ve düşüncelerle; mühendislik harikası bu viyadüğün yapılmasında emeği geçen ve ilimize çok büyük destekleri olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sayın Bakanımıza, Bakanlığımızın kıymetli bürokratlarına ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.Viyadüğün; ülkemize, ilimize, ilçemize ve değerli hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

I M G 20240714 W A0065

Suyun ve yolun medeniyet göstergesi olduğunu ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yusufeli Barajı’nın yapımında Türkiye'nin geleceği için doğup, büyüdükleri evlerini, iş yerlerini, geçmişlerini geride bırakarak sergiledikleri fedakarlık için tüm Yusufeli halkına teşekkür etti. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Yusufelililer için daha modern evler, iş yerleri ve altyapısıyla yeni bir ilçe inşa ettiklerini kaydeden Uraloğlu, “Bizler de Yusufeli Barajı kapsamında; mevcut yerleşkesi ve karayolunun bir bölümü sular altında kalan yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Bu projenin Bakanlığın Karadeniz Bölgesindeki en büyük projeleri arasında yer aldığını vurgulayan Uraloğlu, “Bundan 22 yıl önce Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre iken biz sadece burada, 56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel inşa ettik. Yani 80 yılda yapılan 50 kilometrelik tünel uzunluğundan fazlasını tek bir projede tamamladık.” şeklinde konuştu.

açılış2
“11 Haziran’da araç trafiğine açmıştık”
69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını, Merkez Viyadüğü dışında 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete açtıklarını ifade eden Uraloğlu, şunları söyledi:
“Bu projemiz ile Artvin'i Erzurum'a, Kafkasları ve Karadeniz sahil kesimini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan kuzey-güney aksının standardını önemli ölçüde yükselttik. Yüksek dağların ve derin vadilerin bulunduğu bölgede, doğaya meydan okuyan yüksek teknoloji ürünü viyadüklerle ulaşım standardını arttırarak daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkânı sunduk. Şimdi sizlerle birlikte resmi açılışını gerçekleştirdiğimiz Çoruh Nehri üzerinde bir gerdanlık gibi duran Yusufeli Merkez Viyadüğü ‘nü de aslında insanımız bir an evvel faydalanmaya başlasın diye 11 Haziran’da araç trafiğine açmıştık. Viyadüğümüzün tamamlanmasıyla; Yusufeli Barajı’nın su tutması sonucunda su altında kalan Artvin-Yusufeli-İspir-Erzurum güzergahında yeniden bütünlük sağladık. Yolun büyük bölümünü tünel, köprü ve viyadüklerle geçerek Artvin'in yüksek turizm potansiyeline sahip eşsiz doğasını koruduk. Bildiğiniz üzere Tekkale Viyadüğü, Yusufeli Baraj Viyadüğü ve Şilenkar Viyadüğü'nü daha önce hizmete almıştık.”

açılış3
“Ne kadar büyük bir proje olduğu anlaşılıyor”
Uraloğlu, “Çelik Ortotropik Köprü" olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü'nü de itme-sürme yöntemiyle hayata geçirdik. Tabliyelerinin yapımında yaklaşık 7.100 ton çelik kullandık. Fransa’nın simge yapılarından biri olan Paris’in ortasındaki Eyfel Kulesi’nde 7.300 ton çelik kullanıldığını düşündüğümüzde Yusufeli’nde hayata geçen projemizin ne kadar büyük bir proje olduğu daha da iyi anlaşılıyor.
Köprümüz 8 orta ayak, 2 de kenar ayak olmak üzere 10 ayaktan oluşuyor. 685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik.  Trafiği güvenli hale getirerek, seyahat konforunu arttırdık.
Yusufeli-Sarıgöl-Öğdem ile Yusufeli-İspir gibi yerel yol ağlarının da konforlu karayolu bağlantısını sağladık. Baraj gölünün etrafından dolanan 16,2 kilometrelik yol kesimini 685 metrelik merkez viyadüğü ile geçerek;  mevcutta 90,5 kilometre olan Yusufeli-Artvin Merkez Yolu uzunluğunu 75 kilometreye düşürdük; yolu 15,5 km kısalttık. Bu kısalma sayesinde 25 dakika kazanarak Yusufeli-Artvin arasında ortalama 95 dakika süren yolculuk süresini de 70 dakikaya indirdik. Böylece viyadüğümüzle zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 1005 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı. 

açılış4

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT