Doğada kendiliğinden yetişen çaşır otu yaz aylarında sofraların yıldızı. Bu lezzeti diğer mevsimlere taşımak isteyenler de çaşırın salamura da denen turşusunu yapıyor. Yörelere göre çakşır, çaşur ya da helız diye de adlandırılan çaşırın turşusunun tarifini sizin için araştırdık. Yöresel lezzet meraklıları mutlaka tatmalı.
Erzurum’a bağlı Oltu Narman’a gelen Sinan Akbulut, 13 yıldır yöresel bitki olan çaşırı topluyor, paketliyor ve satıyor. Çaşır satmak için Artvin’e gelen Akbulut, çaşıra talebin çok olduğu ve Ardanuç ve Artvin dışında diğer ilçelerin çaşırı bilmediğini söyledi.
Sağlık açısından faydalı olduğunu belirten Akbuluk, Şehir dışında yaşayan Artvinli ve Erzurumluların çaşıra çok talep ettiğini söyledi.
Akbulut yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Çaşıra talep eden çok. Toplamasından paketlenmesine kadar her şey bize ait. Erzurum Oltu bölgesinden topladık. Çaşır ilk Artvin’de çıkıyor, baraj ve çevresinde ve yavaş yavaş Erzurum bölgesine kadar yayılıyor.
Kayalık ve dik yerlerde yetişiyor. Toplaması çok zordur. Çaşur toplarken hayatlarını kaybedenler var.
Kahvaltılarda yumurtalı olduğu zaman daha lezzetli oluyor. Yemeklerde ve kahvaltılarda yenebilir. Şifa olarak da kullananlar var. Şeker hastalarına faydalı geldiğini söylüyorlar. Çaşıra genelde il dışından talep oluyor.
Bir gün toplanması var, sonra haşlanması var ve haşlandıktan sonra iki gün beklemesi gerekiyor ve üçüncü gün yenilebilir. Acısı iki güne gidiyor. Mevsimi ise Nisan ayı sonu çıkmaya başlar ve Haziran ayı başına kadar sürer.
Bunları kendimiz topluyoruz, Oltudan topluyoruz dağlardan. Ardanuç ve Artvin’de satıyoruz. Halk pazarlarında satıyoruz. Artvin’in başka ilçelerinde yaşayan insanlar haşıtı Ardanuç ve Artvin’de bilinir.
1 Mayıs olduğu zaman haşıtı toplamaya çıkarız dağlara. Haziran’ın 15’inde kadar toplarız. Topladığımız bu bitkileri burada, Erzurum’da satıyoruz ve başka illerde yaşayan Artvinli ve Erzurumlu insanlara satıyoruz. Çünkü Artvinli ve Erzurumlu dışında kimse bilmez haşıtı. Talep özellik il dışından çok geliyor.
Ben çok ucuza satıyorum. bir bidon 250 kilo. Bir bidondan 3 kilo haşıt çıkar. Ben bu işi severek yapıyorum. Gidiyorum kendim topluyorum, kendim paketlemesini yapıyorum, kendim satıyorum. O yüzden kötü çıkması imkansız. Haşıtın son zamanları gelmekte. İnsanlarımız ona göre alsın.”
Çaşır turşusu tarifi şu şekilde;
Çaşırları iyice ayıklayıp yıkayın.
Bir tencerede bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Yumuşayan çaşırları bol tuzla harmanlayıp bir kavanoza doldurun.
Ağzını sıkıca kapattığınız kavanozu buzdolabına kaldırıp 1 hafta bekletin.
Bu sürenin sonunda çaşırlar ekşiyip salamura halini alacaktır.
Yemeklerin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
Ayla ALKAN