Sadece elektronik ortam yapılacak tercih işlemleri, 2 Ağustos’a kadar tamamlanabilecek. Adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 16 Temmuz'da açıklanmasının ardından, üniversitelere yerleştirme yapmak için adaylardan tercih almaya başladı.

Adaylar, tercih işlemlerini ÖSYM’nin  internet sitesinden yapabilecek. Adaylar tercih işlemlerinin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki kurallara göre aday işlemleri adresi üzerinden T.C kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak gerçekleştirebilecek.

Başvuru merkezlerinde tercih işlemleri yapılamayacak. Ayrıca ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.

YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 bölüm tercihinde bulunabilecek.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik ve hukuk gibi programlar için uygulanan başarı sıralaması koşulu devam ediyor.

Buna göre, bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde eşit ağırlık en düşük 125 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde ise sayısal alanda  en düşük 80 bininci sıralamada olmak gerekecek.

YKS tercih dönemi başladı

2024 2025 Eğitim Öğretim Yılı Okul Güvenliği Toplantısı Yapıldı 2024 2025 Eğitim Öğretim Yılı Okul Güvenliği Toplantısı Yapıldı

Artvin Gelişim Yolu İşletmecisi ve Coğrafya Öğretmeni Erdinç Yavuz, tercih yapacak öğrencilere önemli uyarılarda bulundu. Gundemartvin.com internet haber sitesine konuşan Yavuz, tercih döneminin hem öğrenciler hem de veliler açısından oldukça stresli geçtiğini belirterek, bu dönemde yapılan hataların olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Tercih yaparken uzman kişilerden destek alınması gerektiğinin altını çizen Yavuz, "Bu dönemde yapılan hatalar olumsuz tercih sonuçlarına sebep olabilir. Bu nedenle kesinlikle uzman kişilerden destek alınmalıdır" dedi.

Üniversite ve bölüm tercihi için toplamda 24 seçenek bulunduğunu hatırlatan Yavuz, bu tercihlerin doldurulurken dikkatli ve özenli olunması gerektiğini vurguladı.

Bu yıl ikinci öğretimlere öğrenci alınmayacağını belirten Yavuz, bölüm kontenjanlarının dikkatlice incelenmesi gerektiğini ifade etti.

YÖK tarafından bu yıl açılan yeni bölümlerin incelenmesinin önemli olduğunu söyleyen Yavuz, "Gelecekte vadeden bölümler arasında olabilir" dedi.

Tercihlerin puana göre değil, başarı sırasına göre yapılması gerektiğini belirten Yavuz, istenilen sıraya göre tercih yapılabileceğini, ancak tercih listesinde başarı sıralamasından ziyade istenilen okullar ve bölümlere göre sıralama yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Üniversite ve bölümün kaçıncı sırada olduğunun üniversiteler açısından önemli olduğunu unutmamak gerektiğini belirten Yavuz, bazı okulların ilk üç sırada yer alanlara burs imkanı tanıdığını hatırlattı.

Tüm tercih haklarının doldurulmasının zorunlu olmadığını belirten Yavuz, "Okumak istediğiniz üniversiteler ve bölümleri sıraladığınızda liste dolmuyorsa, doldurmak için istemediğiniz üniversite ve bölümleri yazmamalısınız. Karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri de budur" dedi.

Eğer bir önceki seneye göre kontenjan artmışsa, bölümün başarı sıralamasının düşebileceğini de göz önünde bulundurmak gerektiğini aktaran Yavuz, tercih kılavuzunun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ve en önemli noktanın gelecekte vadeden meslekler için uygun bölümlerin tercih edilmesi olduğunu belirtti.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK