ARTVİN

Yıllık Ortalama 45 Ton Kayın Mantarı Üretiliyor

Artvin’de sürdürülebilir üretim faaliyetleri kapsamında mantar hasadı gerçekleştirildi.

Abone Ol

Artvin Valisi Turan Ergün, İl Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş ve diğer ilgililer “Kayın Mantarı” seralarında düzenlenen mantar hasadına katıldı.
Ballıüzüm Köyü’nde kurulan tam otomasyonlu “Kayın Mantarı” seralarında düzenlenen mantar hasadına katılarak mantar üreticilerine bereketli hasatlar dileyen Vali Turan Ergün, burada Ballıüzüm Köyü'nde Muhtar ve köylülerle bir araya gelerek sohbet etti. 
Daha sonra Artvin İli Mantar Üreticiler Birliği tarafından merkeze bağlı Zeytinlik Köyü’nde kurulan mantar kurutma, paketleme ve kompost üretim merkezini ziyaret ederek ve tesiste incelemelerde bulundu.
“İstedikleri kadar mantarı istedikleri zamanda üretebiliyorlar”


Artvin’deki mantar üreticiliği ile ilgili konuşan Vali Ergün, “Hem birliğimizin başkanı hem de Ballıüzüm Muhtarımızın köyüne gittik. Mantar seralarındaki kayın, istiridye mantarının üretimini gördük. Daha sonra DOKAP Projesiyle Artvin İli Mantar Üreticiler Birliği tarafından atıl kalan tünelde hem kompost üretimi hem de mantarların paketlenmesi, kurutulması gibi faaliyetleri bir arada yapabilen bir çalışma gerçekleştirilmiş. Projenin ilk etapları önce mantar seralarının kurulması daha sonra mantar seralarına gerekli olan kompostun üretilmesi ve bunların paketlenmesidir. Şu anda bütün işlemler burada yapılabiliyor. Daha önceden kompostu il dışından getiriyormuşlar, bu hem maliyeti artırıyor hem de sürdürülebilir anlamında daha fazla güçlükler ortaya çıkartıyormuş. Şimdi çok daha işleri kolaylaştı. İstedikleri kadar kompost üretebiliyorlar. İstedikleri kadar mantarı istedikleri zamanda üretebiliyorlar.” dedi.
“‘Daha fazla üretirsek daha fazla satabilecek durumdayız’ diyorlar”


Artvin'de toplamda 29 istiridye mantarı üreten sera sahibi birlik üyesi mantar üreticisi olduğunu ifade eden Ergün, “Bir serada kabaca 1,5 ton civarında üretim yapılıyor. Yıllık ortalama 45 tona yakın kayın mantarı ya da istiridye mantarı dediğimiz mantarı üretiyorlar. Şu anda birlik başkanımızın da söylediğine göre hiç birinde pazarlama sorunu yok. ‘Daha fazla üretirsek daha fazla satabilecek durumdayız’ diyorlar. Ulusal marketlere veriyorlar. Bunu da yaklaşık piyasa fiyatlarıyla hesaplama yaparsak, yedi buçuk ila sekiz milyon liralık bir ekonomik değere tekabül ediyor.” diye konuştu.
Tesisi İlerletebilmek Adına Değerlendirme Yapıldı


Tesisi gezdiklerini, bu tesisleri daha da ilerletebilmek adına neler yapabilecekleri üzerine değerlendirme yaptıklarını kaydeden Ergün, tesislerin kurulumundan, makinaların alımından, üretim ve sürecinin devamında emeği geçen üreticilere, çalışanlara ve pazarlamacılara; desteklerinden dolayı DOKAP’a ve Tarım İl Müdürlüğü’ne teşekkür etti. 
Birliğin kuruluşunda büyük emeği olan Artvin İli Mantar Üreticiler Birliği Başkanı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Fuat Beyaz’a emeklerinden dolayı teşekkür eden Ergün, tarımda ilk adımı atmanın zorluğuna değinerek projeyi yürütmenin ve sürdürebilmenin çok önemli olduğunu belirtti.