Topluluk destekli tarımın önemini vurgulayan Mustafa Altun, projesiyle yerel arıcılığın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı ve girişimiyle bal üreticilerine ücretsiz kovan dağıtarak, köyün ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Projeyle üretici ile tüketici arasındaki bağı yeniden kurmayı ve güçlendirmeyi, temiz gıdayı daha erişilebilir hale getirmeyi ve geleneksel yerel tarımı desteklemeyi hedefliyor.

Altun, projeye katılan destekçilerin sağladığı kaynaklarla arı kovanı satın aldıklarını Çavdarlı Köyü ve çevresindeki üreticilere 5’er adet kovan vermek suretiyle yerel arıcılığı desteklediklerini kaydetti.

Altun, projenin gelirlerinin ön ödemeli topluluk destekli tarım ile köy ekonomisine katkıda bulunduğunu belirtti.

bal2

2024 yılı ilkbaharında kent sınırları içerisinde bir adet kovanın 7 bin 500 TL’e olarak belirlendiğini aktaran Altun, balın Artvin Arıcılar Birliği’nin açıklayacağı fiyat üzerinden yüzde 10 indirimle satacağını aktardı. Destekçilere kargo aracılığıyla ulaştırılacağını ifade etti.

Arılığının en yakın sanayi üretim bölgesine 135 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Altun, Çavdarlı Köyü'nde üretilen süzme balının hava, toprak ve su kirliliğinden uzak, doğal ortamda elde edilmekte olduğunu vurguladı.

Altun, süzme balın, dünyanın en önemli dört arı ırkından biri olan ve sadece Artvin ve Ardahan bölgesine özgü olan Kafkas arısının, bölgedeki endemik çiçeklerin özünden elde edilmekte olduğunu ifade etti.

“Geleceği öğrenen çocuklar şekillendirecek” “Geleceği öğrenen çocuklar şekillendirecek”

Üretilen çiçek ballarını ülke genelinde vatandaşlara sattığını böylelikle köyünün tanıtımını da yapıyor olduklarını ifade etti.

bal3

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT