Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatının kilogram başına 17 lira, üreticilere verilen destekleme bedelinin ise 2 lira olarak açıkladı. 2024 yılı yaş çay bedeli olarak üreticilerin eline kilogram başına 19 lira geçeceği belirlendi.

2024 yılı yaş çay taban fiyat çalışmaları için bir araya gelen, Rize, İkizdere, Kalkandere, İyidere, Derepazarı, Güneysu, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Hopa, Arhavi, Borçka, Of, Sürmene, Araklı, Dernekpazarı, Tirebolu Ziraat Odası Başkanları bölgelerinde yapmış oldukları yaş çay maliyet belirleme çalışmaları sonucunda odaların ortaya koymuş olduğu yaş yaprak taban fiyatının ekonomik koşullar ve bölgedeki tarımın sürdürülebilirliği ve bölge göçünü önleme adına üreticilerin “Doğduğu yerde doyması için” yaş çay taban fiyatının 25 lira olmasını talep ettiklerini açıklamıştı.

Enflasyonun artışı ile birlikte üreticilerin de maliyetlerinin artığını belirten Ziraat Odaları üreticiyi memnun edecek bir fiyatın açıklanmasını beklerken Tarım ve Orman Bakanlığının gece yarısı sosyal medya hesapları üzerinden açıklanan yaş çay taban fiyatı tepkilere neden oldu.

“Açıklanan fiyat kabul edilebilir değil”

Çiftçilere Önemli Uyarı: Son Tarih 31 Aralık Çiftçilere Önemli Uyarı: Son Tarih 31 Aralık

Açıklanan fiyatın üreticiler ve ziraat odaları olarak kabul edilebilir olmadığını söyleyen Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, ziraat odalarının da içinde olduğu Ulusal Çay Konseyinin üreticileri ve ziraat odalarını düşünmedikleri gerekçesiyle bölge odaları olarak konseyden istifa kararı aldıklarını açıkladı.

Yıldızbayrak, yaş çay taban fiyatı için birçok kez ziraat odaları ile bir araya geldiklerini belirterek “2024 yılı Yaş çay taban fiyatı için bölge ziraat odaları olarak defalarca bir araya geldik. Çay toplama maliyet hesabı yaparak 18,40 TL gübre, nakliye, işçi yevmiyesi, getir götür, budama, ot temizliği, ekipman gibi giderler ve üzerine refah payı ekleyerek 25 TL fiyat belirledik. Bunun hakkında açıklama yaparken diğer paydaşların ÇAYKUR, Ulusal Çay Konseyi, özel sektör ve paydaşlarından da fiyat analizi istedik.

Çay sezonu açılışının 6. günüde bu güne kadar hiç yaşanmamış yaş çay fiyatı açıklamasını gece yarısı Tarım ve Orman Bakanlığının sosyal medya hesabı üzerinden açıklandığına şahit olduk. Bu demek oluyor ki yetkililerin üreticinin karşısına çıkacak yüzleri olmadığının kanıtıdır. Bu fiyat ziraat odaları ve üreticiler tarafından kabul edilir değildir. Bu yapılan açıklama üzerine çay bölgesi ziraat odası başkanları bir araya gelip tepkimizi ortaya koymak için ilk aşama olarak ziraat odalarınınsa içinde olduğu üreticiyi, ÇAYKUR’u, özel sektörü ve sanayiciyi savunduğunu düşündüğümüz ulusal çay konseyinin ziraat odaları ve üreticiyi düşünmediği kanaatine vardığımızdan bölge odalarımız olarak konseyden istifa kararı aldık. Bu süreçten sonra diğer eylem planlarımızda hayata geçecektir” şeklinde konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER