SAĞLIK

Uzmanından kanserde erken teşhis uyarısı

1-7 Nisan Kanser Haftasına dikkat çekmek amacıyla Artvin Devlet Hastanesi’nde stant açılarak vatandaşlara kanser ve erken teşhis konularında bilgi verilip, broşürler dağıtıldı.

Abone Ol

Artvin Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermek üzere yeni atanan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Ünsal’ın da katıldığı stantta, vatandaşlarda kanser konusunda farkındalığı arttırmak amaçlandı. 
Onkoloji hastalarını kabul etmeye başlayan Ünsal, stantta erken tanının önemine değindi. Hastaların tarama programları hakkında bilinçli olması durumunda erken tanı ile birlikte şifa elde edilebileceğini kaydeden Ünsal, “Burada olduğum sürece merak eden insanlara bilgi verebilirim. Özellikle aile öyküsü olanların nasıl bir yol izleyecekleri konusunda ben elimden geldiği kadar destek olurum.”  dedi.
Artvin’de karşılaştığı kanser türleri hakkında konuşan Ünsal, “Başlayalı daha bir hafta oldu. Şu ana kadar erkeklerde; akciğer, prostat, kolon ve rektum kanserleri geldi. Kadınlarda; meme, kolon kanseri geldi. Akciğer kanseri bir tane geldi. Genel olarak şu anda çok hasta görmedim ama gördüğüm kadarıyla Türkiye ile uyumlu daha çok akciğer, prostat, meme ve kolon kanseri hastaları var.” ifadelerini kullandı.


Kanser türleri ve tarama programları hakkında bilgi veren Ünsal, şunları kaydetti:
“Şu anda akciğer kanserinin en sık sebebi sigara ile ilişkili. Akciğer kanserinde ailesel geçişler çok minimal onun için sigarı bıraktığımız zaman riski azaltıyoruz. Akciğer kanseri için kendimize yapacağımız en güzel iyilik sigara içmemektir.  Pasif içicilerde de maalesef risk var. Onun için olabildiğince sigarayı hiç içmemek, bırakmak ve uzak durmak gerekiyor. Çünkü sigara çok kanserojen sadece akciğer değil, yaklaşık 15 kanserin riskini arttırıyor. 
Kolon kanseri ve meme kanserinde aile öyküsü önemlidir. Kolon kanserinde aile öyküsü varsa daha erken yaşta taramalara başlayabiliyoruz. Ülkemizde taramalara 50 yaşta başlanıyor ancak Amerika’da bu taramalar 45 yaşa çekildi. Genç yaşta aile bireyinde bir kanser varsa daha erken yaşta birey kolonoskopi ile taranabiliyor. Gıdalar da önemlidir. İşlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler maalesef kanser riskini artırıyor. Özellikle mide, bağırsak kanser riskini artırıyor. Bunun için olabildiğince işlenmiş gıdaları az tüketmemiz lazım.
40 yaş sonrası meme kanseri açısından kadınlarımız yılda ya da iki yılda bir sonucuna göre mamografi yaptırmaları gerekiyor. 50 yaşından sonra hastalara kolonoskopi önermek gerekiyor. Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri)’nde de ülkemizde taramalar 30 yaşında başlıyor. Örnek alarak oradan virüs ve smear testi sonucuna göre tarama programları var. Aile öyküsü olanlar, özellikle genç yaşta kanser tanısı almış hastalar ileri yaşta da bu 3 taramaya zamanında giderlerse, kendi yapacakları şey bunlar olur. Bir de tabi sigara, alkol, hazır yiyecekler gibi kanserojen şeylerden uzak durmak gerekiyor. Bunlar kesin kanser yapacak şeyler değil ama zamanla birikme sonucu kanser gelişebiliyor. Özellikle işlenmiş gıdalarda bağırsak kanseri riski çok artıyor. ”