Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatının kilogram başına 17 lira, üreticilere verilen destekleme bedelinin ise 2 lira olarak açıkladı. 2024 yılı yaş çay bedeli olarak üreticilerin eline kilogram başına 19 lira geçeceğinin belirlenmesiyle birlikte ziraat odaları, üreticiler ve siyasi parti temsilcileri tarafından tepkilere neden oldu.
Başlayan çay sezonu ile birlikte çay üreticileri yaş çay alım fiyatını 25 TL beklerken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan çay fiyatına tepki gösterdiler. Çay üreticisi aynı zamanda SOL Parti Hopa İlçe Başkanı olan Tanju Gümüşkaya, açıklanan fiyatın üreticinin beklentisinin çok altında olduğunu söyledi.
Açıklanan fiyatın üreticilere danışarak belirlenmediğini söyleyen Gümüşkaya, “Bu açıklanan fiyat üreticinin beklentisini karşılayacak bir fiyat değil. Beklentisinin hatta çok çok altında bir fiyat. Zaten üretici ile danışarak, görüşerek belirlenmiş bir fiyat değil. Rize’de ki tüccarların, çay borsaların talepleri üzerine oluşturulmuş bir fiyat. Zaten bu fiyat suni bir fiyat ÇAYKUR bir gün kontenjan yaptığında bu fiyatın çok çok altında özel sektör çay alımı olacaktır. Üreticinin ürettiği çay heba olacaktır. Enflasyon şartları zaten orta da, ülkenin ekonomik krizi orta da bu fiyat ile çay alınması üreticiyi felakete sürüklemek yani ‘çayınızı üretmeyin dalında bırakın’ demek gibi bir şey” dedi.
Üreticinin hakkını koruyan bir düzenin olması gerektiğine dikkat çeken Gümüşkaya, devletin üretici ile birlikte yaş çay alım fiyatını belirlemesi gerektiğini kaydetti.
Gümüşkaya, belirlenen yaş çay fiyatına şu sözlerle tepki gösterdi “ Ortalama 25 liranın üzerindeki bir fiyat üreticinin makul gördüğü bir fiyattır. Tabi ki de piyasa araştırması sonucu oluşan bir fiyat değil üreticinin kendi talebi ile oluşan bir fiyat. Bunun analizini iyi yapmak gerekiyor oluşan enflasyon karşısında üreticiyi ezdirmemek için makul bir fiyatın üretici ile devletin oturup konuşması, pazarlık yapması ve bunun üzerinden bir fiyat belirlenmesi gerekiyordu. Yani ÇAYKUR’un kendi başına bir fiyat belirlemesi gerekmiyordu. Özel sektörün mukabatları ile oluşacak bir düzen değil bu. Üreticinin hakkını koruyan bir düzen olması gerekiyor. Toplumsal muhalefeti bu konuda hareketlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Rize il örgütlerimiz, Trabzon il örgütlerimiz bir çalışma yapıyor önümüzdeki haftalarda ÇAYKUR’un önünde bir basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz ama bu sadece SOL Parti ile sınırlı kalacak bir toplumsal iş değil geniş üretici meclislerini oluşturup buradan bir hareketlilik yaratmak gerekiyor. Bunun için bütün toplumsal alanlarda mücadele ediyoruz.”