KÜLTÜR - SANAT

Uluslararası Müzeler Haftası kutlandı

12-24 Mayıs Müzeler Haftası nedeniyle Artvin Kültür ve Turizm Müdürlüğü ‘Artvin Tarihine Kulak Verin: Eskiçağ'dan Günümüze Artvin Tarihi ve Kültür Varlıkları’ paneli düzenledi

Abone Ol

Artvin tarihi ve kültürü hakkında düzenlenen panel Gençlik Merkezi Konferans Salonunda saat 10.00’da başladı. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan paneli yöneten Artvin Çoruh Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Tarihçi Prof. Dr. Nuri Yavuz Artvin Tarihçesi’ni anlattı.

Panele, Marmara Üniversitesi'nden Tarihçi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu, Pamukkale Üniversitesi'nden Sanat Tarihçi Prof. Dr. Fahriye Bayram, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Arkeolog-Sanat Tarihçi Dr. Öğretim Üyesi Osman Aytekin ve Artvin Çoruh Üniversitesi'nden Tarihçi Doç. Dr. Faruk Taşkın konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Köroğlu Artvin’in eski çağ dönemini, Prof. Dr. Bayram Artvin’in ortaçağ dönemini, Dr. Öğretim Üyesi Aytekin Osmanlı döneminde Doç. Dr. Taşkın Artvin’in idari yapısı anlattı.

Panel öncesi konuşma gerçekleştiren Artvin Kültür ve Turizm İl Müdürü, Yunus Emre Aytekin şu ifadeleri kullandı;

“Bildiğiniz üzere Müzeler, dünya mirasını aydınlatan, bu mirasi koruyup geleceğe aktaran kurumlar olarak kültürel yasamda büyük önem arz etmektedirler. Dünya kültür mirasinin korunmasi ve Müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafindan tüm dünyada "18 Mayıs Müzeler Günü" cesitli etkinliklerle kutlanmakta olup, ICOM Milletlerarası Müzeler Konseyince 2023 yılı için ana tema "Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah" olarak belirlenmiştir. Bizler de ilimizde Müze Müdürlüğü' nün kurulmasından sonra, 18-24 Mavis tarihleri arasındakı Müzeler Haftasında çeşitli etkinlikler gercekleştirmekteviz. Bu yılkı etkinlikler kapsamında ilk olarak şu an sizlerin de müşahede ettiği üzere "Eskiçağ'dan Günümüze Artvin Tarihi ve Kültür Varlıklar" başlığı altında bir panel ve hafta boyunca Merkez ilce muhtarlarına yönelik "Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik "Müze Gezileri ve Eğitimler" planlamaktayız.

Sahsim adına bugün birkaç mutluluğu bir arada yaşadığımı ifade etmek isterim;

İlk olarak 1997 vılından bu yana Bakanlığımız izin ve destekleri ile bölgede yürütülen Yüzey Araştırmaları ve Arkeolojik Kazılarda aktif rol alan bir akademisyen olarak, yıllardır hasretle hasretle beklediğimiz Artvin Müzesi'nin henüz kendisine ait bir binası olmasa da çalışmalarına başlamış olması ve bu kapsamda bir programa ev sahipligi yapıyor olmak, benim için bir mutluluk sebebi.

ikinci olarak, yıllardır ilimizde birçok zorluğa rağmen araştırma yapan ve bölgemizdeki kültür varlıklarının tespiti için büyük emek harcayan, bölge tarihi ve kültürüne objektif bilimsel bir bakışla hizmet etmiş hocalarım, Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ve Prof. Dr. Fahriye Bayram’ın ve özellikle 26 yıldır bir asistan gibi ekibinde yer aldığım, kendisinden çok şey öğrendiğim babam Osman Aytekin'in bugün bizlerle bir arada olmalari en büyük mutluluk sebebimdir. Aynı zamanda ilimizin üniversitesine mensup değerli akademisyenler Prof. Dr. Nuri Yavuz ve Doç. Dr. Faruk Taşkın'ın da bizlere destek sunmalarının çok önemli oldugunu düsünüyorum.

Takdir edersiniz ki tarih, sanat tarihi ve arkeoloji gibi bilim dalları, tüm diğer bilimsel disiplinlerde olduğu gibi hipotezlerini, tahlillerini ve savlarını öne sürerken, belli somut dayanaklara ihtiyaç duymaktadır. Çok büyük bir coğrafi alana sahip olmasa da Artvin'in tarihsel geçmişi hakkında literatür incelendiğinde farklı görüşlerle karşılaşılmaktadır.

Bilimsel olarak fikir öne sürebilmenin temel koşulu öncelikle doğru tanımlamadan geçmektedir. Ancak rasyonel temeller üzerine inşa edilmiş, tutarlı ve tarafsız bir bakışla ilimizin tarihi geçmişini doğru tanımlamamız mümkün olabilecektir. Dolayısıyla, Eskiçag'dan günümüze ilimizin tarihsel ve kültürel dönüşümünü izleyebileceğimiz, ciddi araştırmalarla ki başta ifade ettiğim gibi bu araştırmalara katılmış biri olarak coğrafyamızdaki zorluklara rağmen, akademik disiplinle çalışmalarını sürdüren hocalarımızın bugün bizlerle olması, her seyden önce Artvinli olarak onlara göstermemiz gereken

bir ahde vefadır diye düşünüyorum. Aynı zamanda, ülkemizin ve özellikle ilimizin yetiştirdiği, işlerini aşkla ve sabırla yapan bu tür bilim insanlarının olmasının ve her zaman bilgilerine başvurabilecek durumda olmamızın bizler için de bir şan olduğu kanaatindeyim. Bu sebeple, bizleri kırmayıp, teşrif ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.

Ayrica, Sayın Valimizin kültür ve turizm alanına sağladığı destekleri için de kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

Bu düşüncelerle burada hazır bulunan ve Instagram üzerinden bizleri canlı olarak izleyen tüm kültür dostlarının müzeler haftasını kutluyor, panelimizin faydalı olmasını diliyorum.”

Ayşe ÖZDER