2023-2024 Eğitim Öğretim yılı başlamasına kısa süre kala veliler kırtasiye ürünlerinin, ek kitapların fiyatları ve kurs merkezi ücretleri karşısında çaresiz kaldı. Geçen yıla göre Kurs merkezlerinin ücretlerine yaklaşık yüzde 100 yakın zam yapılması velileri zorluyor. Kurs merkezi işletmecileri geçen yıla göre kâğıt fiyatlarına, asgari ücrete, yer kirasına, faturalara, vergilere gibi masraflara gelen zamlar yüzünden olduğunu belirtti.
Ülke ekonomisinin getirdiği sorunlar sebebiyle kurs merkezi ücretinde artış olduğunu belirten Artvin Gelişim Yolu İşletmecisi Erdinç Yavuz, “Kurs merkezlerinde ülkenin ekonomik durumundan dolayı önceki yıllarda öğrencilere vereceğimiz kitapları ağustos ayından almaya başlardık şimdi ise yayıncı kuruluş yeni zamların gelmesinden dolayı kitapları göndermeyi sürekli öteliyor. Yayıncı kuruluş eskiden kitapları basar bir depoya koyardı şimdi ise sayıya göre baskı yapıyor. Yani bizden sayı istiyor.
Kira giderlerin artması, vergilerin artması, sigorta ve Bağ-kur ödemelerin artması, asgari ücretin artması biz de ülkenin ekonomik durumuna göre öğretmen arkadaşlarımızın rahat yaşabilmesini istiyoruz. Bunların hepsi ne yazık ki veliye yansıyor. Bu durum sonucunda ise gelen öğrenciler azalıyor” ifadelerini kullandı.
“DOLAR KURUNU AŞAĞI ÇEKİLMESİ GEREKİYOR”
Yetkililere seslenen Yavuz, “Yetkililerden bazı taleplerimiz var ve en önemlisi ise dolar kurunun biraz daha aşağı çekilmesini istiyoruz. Dolar çok yükseldi ve yayıncı kuruluşlar, matbaalar kâğıdın, mürekkebin her şeyin dolar üzerinden geldiğini söylüyor.
İkincisi de biz Artvin şartlarına göre azımsanmayacak sayıda eleman çalıştırıyoruz ve yetkililerden bir vergi indirimiz olsun sigorta indirimi olsun istiyoruz. Bunların artışı velilere yansıyor” dedi.
2022-2023 eğitim öğretim yılını değerlendirmesini yapan Yavuz, “2022-2023 Eğitim Öğretim Yılına baktığımız zaman bütün ülkeyi sarsan Deprem felaketinin yaşanması dönemi ikiye böldü diyebiliriz. Deprem öncesine kadar eğitim öğretim normal devam ederken depremden dolayı ortaya çıkan bazı durumlardan dolayı YKS’ de 12’nci sınıflara ikinci dönem verilen konular çıkartıldı. Bu konuların çıkartılması öğrencilerin bazılarında rehavet bazılarında ise tedirginlik oluşturdu. Özellikle sayısal ağırlıklı olan öğrencilerde matematiğin önemli olan konuların çıkartılması onları kötü etkiledi.
Bu yıl yapılan sınav özellikle eşit ağırlık öğrencilerin sınavı oldu. Bunun nedeni ise matematikte zor olan konuların çıkartılması eşit ağırlık öğrencilerini bir adım öne attı diyebiliriz. Sınav sonuçları da bunu gösteriyor. Çok uzun zaman aradan sonra eşit ağırlık öğrencisi olan Nisanur Duran ilk 10 binin içerisine girdi. En son 8 yıl önce bir eşit ağırlık öğrencisi ilk 10 binin içinde yer almıştı.
Deprem dolayısıyla öğrencileri toparlamak çok zor oldu ama her şeye rağmen finali güzel yapmış olduk. Yaklaşık yüzde 90 öğrencimizi üniversiteye gönderme başarısını elde ettik. İlk 100 bin içinde 33 öğrencimiz yer alıyor. Bu bizim için güzel bir başarı demektir” ifadelerini kullandı.
Kurs merkezlerin eğitimde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yavuz, “Kurs merkezleri eğitimin hangi konumunda konusu uzun yıllar tartışılıyor. Bizim felsefemiz; biz hiçbir zaman asli unsur değiliz. Okul her zaman asli unsurdur, ön planda olması gereken okuldur. Okulda yeteri kadar donanma, bilgi birikimine sahip olmayan öğrenciler kurs merkezlerinde de zorlandığını görüyoruz. Biz sadece okulda gerekli önem gösterilmemiş öğrencilere ya da öğrenci okulda gerekli önemi göstermemiş öğrencilerin üzerinde daha çok etkiliyiz. Son sınıf da olan öğrencilere hem yazılı konusunda hem de YKS için destek atabiliyor.
Özellikle mezun olan öğrencilere daha önem gösteriyoruz. Mezun olan öğrenciler herhangi bir alana gidemediği için destek çıkıyoruz” şeklinde konuştu.
Ali Eray ÇELİK