Borçka Belediyesi, Şavşat Belediyesi, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası, Arhavi Ziraat Odası, Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hopa Kadın Girişimciler Kooperatifi tarafından hazırlanan stantlarda Artvin Döneri (Yusufeli ve Ardanuç), Hopa Laz Böreği, Şavşat Ketesi, Arhavi Kestane Balı, Hatila Balı, Borçka Balı, Macahel Balı, Murgul Balı, Borçka Demir Elması, Artvin Yufka Tatlısı, Korova, Artvin Çayı (Hopa Çayı Sunumu), Puçuko ve Bal Şerbeti gibi çok sayıda ürün tanıtıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program şubat ayında gerçekleşen depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için okunan dua ile devam etti.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin gazetecilere yaptığı açıklamada Türk Mutfağı haftası kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde değişik etkinlikler düzenlendiğini, kentin geçmişten gelen köklü tariflerinin ve Türkiye’nin sahip olduğu mutfak değerlerinin korunup geleceğe aktarılması için çalışmaların süreceğini aktararak “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşleri sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yerelde paydaşlarla birlikte her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında, tüm dünyada ve ülkemizde eş zamanlı kutlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, ilimizde gerçekleştirdiğimiz programımıza hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum.
Türk Mutfağı Haftası ile köklü Türk mutfağının sağlıklı, atıksız ve sürdürülebilir yüzü uluslararası ölçekte tanıtılmaktadır.
Türk mutfak kültürü Anadolu’da Antik Çağ uygarlıklarının izlerini taşır; temel unsurlarını ise 11. yüzyıldan itibaren Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türklerin yemek alışkanlıkları, Anadolu Selçuklu mutfağı ve Osmanlı mutfağı oluşturmaktadır.
Türk mutfağı, ulusal mutfak olup hem Balkan hemde Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş ve bu mutfaklardan da etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar göstermektedir.
Artvin mutfağı özelinde baktığımızda ise kendi içinde coğrafi yapıdan kaynaklı olarak ilçelere, köylere göre farklılıklar gözlemlenmektedir. Bu durum da mutfak zenginliğimizin ana sebebi olarak kabul edilebilir. Bunu son yıllarda özellikle Sayın Valimizin ilgi ve gayretleri ile bölgede yapılan araştırmalardan anlamaktayız. İlimizdeki Gastronomi müzesi ve Valiliğimiz tarafından yayımlanan Artvin Mutfağı ve Mahalli Yemek Kültürü kitabı da bu çeşitliliği somut olarak ortaya koymaktadır.
Bölgemizde, daha çok gün içerisinde yapılan işlerden sonra arta kalan zamanda hızlı bir şekilde yapılmaya uygun yeme içme adetlerinin olduğu söylenebilir. Bitki örtüsünün zengin ve endemik türde olmasından dolayı oldukça lezzetli hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı yemeklerimiz bulunmaktadır. Bu şekilde şu an 7 ürünümüz coğrafi işaret belgesine sahiptir ve diğer birçok lezzetimiz için de başvuru süreçleri devam etmektedir.
Birbirinden güzel lezzetlerimiz ile bir an önce buluşmak açısından sözlerimi çok uzatmadan, Program kapsamında, bizlere katkı sunan belediyelerimiz ve odalarımız ile derneklerimize teşekkür ediyor, programımızın Türk Mutfağı ve özelde Artvin Mutfağının tanıtımı açısından faydalı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
Etkinliğe; Vali Furkan Taha Türkmenoğlu, 27. Dönem AKP Milletvekili Av. Ertunç Erkan Balta, Kültür ve Turizm İl Müdürü Yunus Emre Aytekin, İl Defterdarı Taner Alabay, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Demirkıran, KOSGEB İl Müdürü Arif Ercan, İl Müftüsü Mesut Harmancı, İl Ticaret Müdürü Bilal Taş, Artvin Barosu Başkanı Av. Ayla Varan, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Demircioğlu, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Göksen Sönmez, Artvin halkı ve kentte yaşamını sürdüren depremzedeler katıldı.
Ayşe ÖZDER