Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Hopa-Borçka arasında Cankurtaran Tüneli’nin açılması ile birlikte boş kalan alanın SIT Alanı veya Milli Park’a dönüştürülmesi beklenirken ihaleye çıkartılarak 17 hektar alanın özel bir şirkete ‘Turizm Alanı Kompleksi’ için verilmesi ile birlikte yapılacak proje hakkında değerlendirmede bulundu.

Hatalı sollama kaza getirdi: 3 yaralı Hatalı sollama kaza getirdi: 3 yaralı

Artvin’de HES’ler, yeşil yol, baraj ve madencilik yüzünden ormanların kaybedildiğini söyleyen Kurdoğlu, son yıllarda ormancılık tekniği açısından kabul edilemeyecek kesim yaşandığını dile getirdi.

Cankurtaran’da hassas bir ekosistem olduğunu söyleyen Kurdoğlu, “Cankurtaran’da yaklaşık 60-70 dönümlük bir alanda çeşitli tesisler yapılması planlanıyor. Tesisi yapılacak yer ormanın içi. Oysa oradaki orman örtüsünün mevcut hali ile durması lazım. Ekosistem hizmetlerinin de devam ettirmesi lazım. Biz Artvin’de HES’ler yüzünden, yeşil yol yüzünden, barajlar yüzünden ve daha da kötüsü madencilik yüzünden ormanlarımızı kaybediyoruz. Üstüne üstlük son yıllarda muazzam bir orman kesimi var. Bu asla ormancılık tekniği açısından bile kabul edilmeyecek bir kesim yoğunluğu. Öyle olunca her bir alanla ilgili değerlendirmeyi çok hassas bir şekilde yapmak lazım. Bir kere orada toprak çok sığ ve yatay istiflenmiş kayaçların üstünde orman var. Bunun anlamı şudur burada orman zor yetişir ve yetişen ormanları da o yüzden mutlaka korumamız lazım. Çünkü son derece hassas bir ekosistem demektir orası ve orası bizim mesleğe ilk başladığımızda aslında aralık mesafe denemeleri yaptığımız yer ve biz buraya çok fazla gelip ölçümler yapardık. Şimdi o arazi içerisine girip baktığımızda burası bizim devletin daha doğrusu 35-40 yıl emek sarf ettiği, para harcadığı, bakımını yaptığı orman haline getirdiği bir yer”  dedi.

Cankurtaran’ın ekoturizm alanı olarak kullanılabileceğini ifade eden Kurdoğlu, “Bu ormanın çok önemli bir özelliği var küçük Batı Kafkasya diye adlandırılan dünyada 34 sıcak nokta dediğimiz korumada öncelikli ve buranın mutlaka orman olarak kalmasını isteyen göz bebeği ormanlar oralar. Hiçbir şekilde ne HES için ne madencilik için ne yol için ne de turizm bahanesiyle bu ormanın kaldırılmaması lazım. İster 50 dönüm olsun ister 70 dönüm olsun bunun yerine zaten Cankurtaran mevkiinde terkedilen binalar var o alan son derece bu turizme uygun bir alan. Çünkü bypass edilen bir yer orası. Tünelden sonra orası bazı patlayıcı veya tehlikeli malzeme taşıyan araçların geçtiği transit bir yol haline geldi. Bu alan yeşil yol olarak planlanabilir. Bu yeşil yol turizm nedeniyle de dağlarda yapılan ve adına yeşil yol denilen yollarla bir ilgisi yok. Yeşil yol şu demek daha önce terk edilmiş karayollarında, artık kullanılmayan demiryolu geçitlerinde ya da su kanalları planlanır ve o alan aynı zamanda koruma alanı olarak ve ekosistem hizmet alanı olarak bir ekoturizm alanı olarak kullanılır” şeklinde konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER