ARTVİN

Topuk Dikeni

Fizyoterapist Berkant Ketenci “topuk dikeni” hakkında bilgiler verdi

Abone Ol

Topuk dikeni, topuk kemiğinde gelişen sivri uçlu kemik büyümeleridir. Kalkaneus olarak adlandırılan topuk kemiğinin altında kalsiyum birikintilerinin oluşturduğu yapılardır. Topuk dikeninin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte; ayakta çok vakit geçirme, kilolu olma, yanlış ayakkabı kullanma gibi durumlar zemininde gelişen travmalara bağlı olduğu düşünülmektedir.

Fizyoterapist Berkant Ketenci “topuk dikeni” hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Topuk bölgesi çok fazla yük alması sebebiyle travmalara sıkça maruz kalmaktadır. Bu travmalara bağlı başta topuk dikeni olmak üzere çok çeşitli topuk problemi görülebilmektedir. 

Topuk dikeninin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte; ayakta çok vakit geçirme, kilolu olma, yanlış ayakkabı kullanma gibi durumlar zemininde gelişen travmalara bağlı olduğu düşünülmektedir. Kalkaneus dediğimiz topuk kemiği üzerinde kalsiyum birikmesine bağlı olarak kemik çıkıntılar(osteofit) oluşması durumu olarak açıklanabilir. Bu kemik çıkıntılar yürüyüş, koşu gibi aktiviteler esnasında topuk altı yağ yastıkçıklarına baskı yaptığı için ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Ayrıcı ileri durumlarda osteofit oluşan bölgeye dokunma ile hassasiyet görülmesi de olası bir durumdur.

Kesin tanı röntgen ile konulabilirken her topuk ağrısı topuk dikeni olmayabilir. Aşil tendiniti gibi topuk üstü problemler ya da plantar fasiit gibi ayak tabanı problemleri de topuk bölgesinde ağrı ile seyredebildiği için topuk dikeni ile karıştırılabilmektedir.

Eğer topuk bölgesinde ağrı, şişlik, hassasiyet gibi durumlardan bir veya bir kaçı birlikte söz konusu ise uzman bir hekime danışıp ardından mutlaka fizyoterapist eşliğinde kişiye özgü planlanmış egzersiz programları uygulanmalıdır.

Fizik tedavi yöntemlerine ek olarak topuk bölgesine yapılan enjeksiyonlar ve topuğa yönelik   ESWT cihaz uygulamaları da topuk dikeninde tedavi seçenekleri arasında bulunmaktadır.

Ayrıca tedavi süreci ve sonrasında topuk bölgesine binen yükün alınıp travmanın azaltılması amacıyla silikon tabanlık kullanımı da oldukça önemlidir.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.”

Ayşe ÖZDER