Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Artvin İl Koordinatörlüğü, IPARD III Programı kapsamında ikinci başvuru çağrı döneminde 7 projeye destek verecek. Toplam yatırım tutarı 53 milyon TL olan projelere, 37,25 milyon TL hibe desteği sağlanacak.

Destekler, "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" başlığı altında, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri ile arıcılık, arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi gibi alanlarda kullanılacak. Arıcılık projeleri, Şavşat, Murgul ve Borçka ilçelerinde kırsal turizm yatırımları ise Arhavi, Borçka Ambarlı Köyü, Sümbüllü ve Şavşat Karadağ köylerinde gerçekleştirilecek. Bu projeler sayesinde dolaylı olarak yaklaşık 40 kişilik bir istihdam oluşturulması bekleniyor.

Uygulama aşamasındaki projeler, vergi muafiyetleri (ÖTV, KDV, kurumlar vergisi vb.) gibi avantajlardan faydalanacak. Artvin’de yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik destek programı ile bölgedeki istihdamın artırılması ve yatırım potansiyelinin güçlendirilmesi hedefleniyor. TKDK, her yıl artan başvuru sayısı ve hibe miktarıyla Artvin’in kalkınmasına katkı sağlamaya devam ediyor.

TKDK Artvin İl İrtibat Ofisi Uzmanı Emre Güven, Artvin’deki projelere sağlanan destek hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güven, "Artvin’de yeni bir kurumuz ve AK Parti Artvin milletvekili Faruk Çelik’in çok önemli katkıları oldu. Faruk Bey’in Artvin’e TKDK’nın gelmesinin yanı sıra, 81 ilde faaliyet göstermeye başlamasında büyük bir rolü olmuştur. Kendisine buradan teşekkür ederiz. Artvin’e geldiğimiz geçen yılın başından itibaren projeleri almaya başladık ve bu projelerden bazıları şu an sonuçlanmış durumda" dedi.

Güven, kırsal turizm alanında birçok başvuru aldıklarını ancak projelerin Ankara ve Ardahan’daki eleme süreçlerinden geçtiğini belirtti. Sözleşme imzalamaya hak kazanan projeler arasında toplamda 50 milyon TL'lik 4 kırsal turizm yatırımı yer aldığını söyleyen Güven, bu projelere 35 milyon TL hibe desteği sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, 3 arıcılık projesi için toplam 3 milyon TL yatırım yapıldığını ve bu projelere 2 milyon 250 bin TL hibe desteği verileceğini belirtti. Güven, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Şu an itibariyle toplamda 53 milyon TL’lik sözleşme tutarına sahip projeler mevcut. Kırsal turizm yatırımları, Arhavi’de bir konaklama tesisini kapsayacak. Bu tesisin inşaatı tamamlandığında, 4 kişi dolaylı olarak istihdam edilecek. 8 kişilik konaklama tesisi, yaklaşık 2 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek. Bu projede, jakuzi, soba, kuzine, yatak, baza, masa, sandalye ve salıncağa kadar pek çok tefrişat ürününe de destek verilmektedir. Hibe oranları %60 ile %70 arasında değişmektedir.

Bir diğer yatırım ise Borçka’da yer alacak ve bu projede 12 kişi dolaylı olarak istihdam edilecek. Konaklama ve yeme içme hizmeti sunulacak, ayrıca yerel ürünlerin de tüketicilere sunulacağı bir tesis olacak. Kaloca, Kaygana, Yoğurtlu Silor, Muhlama gibi yerel ürünler burada servis edilecek. Bir diğer proje ise Merkez’deki Sümbüllü Köyü’nde gerçekleşecek ve 7 kişinin dolaylı istihdam edilmesi planlanmaktadır. Bu yatırımda, 8 bungalov tarzı Avrupa Birliği standartlarında konaklama birimleri inşa edilecektir. Şavşat’ta ise 20 odalı bir konaklama ve yeme içme tesisi kurulacak. Bu tesis, güneş enerjili su ısıtma sistemleri ve modern tefrişat unsurları ile donatılacak.

Arıcılık alanında, Şavşat, Borçka ve Murgul ilçelerinde 3 proje hayata geçirilecek. Bu projelerde motorsuz karavanlar, kovanlar, sıra alma tekneleri, dip tahtaları, bal süzme makineleri, sağım çadırları ve bal eritme tankları gibi ekipmanlar kullanılacak. Ayrıca, dijital pazarlama araçları kapsamında web sitesi satın alımı, hosting ve domain hizmeti gibi teknolojik paketlerden de yararlanılacak. Artvin için önemli bir diğer alan ise Eko Turizm. Bu yatırımlar sayesinde, bölgedeki yeni turistik destinasyonlar oluşturularak, insanların yeni uğrak noktalarında konforlu bir turizm deneyimi elde etmesi sağlanacaktır.”

TKDK Artvin’de 7 Yeni Projeye Destek Verecek-2

Proje sahiplerinden Ulaş Atan, TKDK’nın sunduğu fırsatlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bir otel açma hayalim vardı. TKDK adında bir kurum olduğunu öğrendikten sonra başvuru sürecini nasıl başlatacağımızı öğrendik. Bir danışman firma ile görüşüp işlemlerimizi başlattık. Ardından, Ardahan’daki TKDK koordinatörlüğünden destek alarak projemizi geliştirdik. Projemiz, ön onaydan geçtikten sonra Ankara’ya gönderildi ve onaylandı. Şimdi de projeye başlıyoruz.” Atan, TKDK'nın sunduğu en büyük avantajın, yatırımın %50’sinin teminat mektubu karşılığında desteklenmesi olduğunu belirtti. "Bu fırsat, ekonomik koşullar göz önüne alındığında belki de yıllar sonra bir daha karşılaşılmayacak bir fırsattı, bu yüzden değerlendirmeye karar verdik" dedi.

İtfaiye Yolda Kaldı: Trafik Felç Oldu İtfaiye Yolda Kaldı: Trafik Felç Oldu

Artvin’de beş başvuru yapıldığını ve bunlardan dördünün onaylandığını ifade eden Ulaş Atan, “Bakan Faruk Çelik’in katkısı büyük oldu, çünkü daha önce Artvin’e böyle bir yatırım gelmemişti. Projemiz Borçka ilçesinin Ambarlı köyünde olacak. 18-20 odalı butik otelimizde, havuz, yoga salonu, restoran ve toplantı salonu gibi imkanlar olacak” şeklinde konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER