Hopa’nın üst yetkilerinden maddi ve manevi olarak gerekli destek göremediklerini belirten tiyatrocular, yaşadıkları sorunları anlattı. Hopa’da tiyatro sahnesi olmadığı için düğün sahnelerinde oyunlarını oynadıklarını belirten tiyatrocular, kendilerine ait bir tiyatro sahnesi istiyor.

2010 yılından beri amatör tiyatro ile ilgilen Haldun Yıldırım, 2015 yılından itibaren Hopa’da tiyatro faaliyetleri yürütüyor.  Hopa Kültür ve Sanatevi Kadın Tiyatro Topluluğu ile birlikte oyunlar çıkaran Yıldırım, çalışma alanların yetersiz olduğunu söyledi.

Karçal Dergisinin Beşinci Sayısı Çıktı Karçal Dergisinin Beşinci Sayısı Çıktı

Hopa’da bulunan yetkilerin kültür ve sanat konusunda pek bir çalışmalarını olmadığını belirten Yıldırım, www.gundemartvin.com Haber Sitesi’ne yaptığı açıklamalarda “Bütün bunlara rağmen, kadınlar olsun diğer arkadaşlar olsun gerçekten çok mücadele ediyoruz. Hopa’ya tiyatro sahnesi şart. Tiyatro sahnesi olduğu zaman Hopa gelişecek. Bu konuda bütün zorluklara rağmen mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yaşadıkları sorunlar hakkında konuşan Yıldırım, “Çok sorunumuz var. Çok zor süreç geçiriyoruz. Provanın alınması, hazırlanması ve sahneye çıkana kadar çok süreç geçiriyoruz. Tiyatronun sahnede oynanması yerel tiyatronun en kolay kısmı ama o sürece gelene kadar çok sancılı süreç geçiriyoruz. Çalışma alanımız yok. Bunu Hopa Kültür ve Sanatevi sayesinde başardık. Hopa’da tek orada çalışma alabiliyoruz. Hopa’da ileri gelenlerden konu sanata gelince maddi ve manevi olarak hiç destek görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hopa’da sahnenin olmaması çok büyük sorun olduğunu dile getiren Yıldırım, “Atatürk Ortaokulu’nda bir salon var. Salon tam bir tiyatro sahnesi. 400 kişilik olan salon ihtiyaçlarımızı karşılayacak durumda fakat ben oyunlarımın hiçbirini salonda oynayamadım. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olan salon için ne zaman izin istesem sürekli bir bahane sunuldu. Yaklaşık 8 oyunumu orada oynatmadılar. Hopa’nın siyasi kimliğine karşı bir sorunları olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hopa Kültür ve Sanatevi’nde çocuklara, gençlere tiyatro eğitimleri verdiğini aktaran Yıldırım, Hopa halkının kültür alanına çok yatkın olduğunu belirterek “Hopa halkı tiyatroya çok uzak değil. Kazım Koyuncu ile başlayan ve Hopa sol partiler, Halkevleri gibi oluşumlar Hopa’da her yıl tiyatro getirdiler. Hopa halkının 20-25 yıla yakın bir tiyatro geçmişi var” dedi.

2010 yılından sonra Türkiye’nin mevcut siyaseti ile birlikte Hopa’nın sanat alanında geri çekildiğini belirten Yıldırım, “Ben 2015 yılında geldiğim zaman Hopa’da sanat konusunda bir boşluk içerisindeydi ve ben o boşluğu gördüm. Halkın sanata yönelik bilinci var, tiyatroya aşinalığı var fakat tiyatroyu üretip, halka sergileyecek kimse yoktu. Ben de ‘Hopa’ya sanat her zaman yakışıyor’ diyerek bu rolü üstlenmeye çalıştım” ifadelerini kullandım.

Türkiye’nin mevcut siyaseti halkı çok etkilediği için ve Artvin’deki yöneticilerin vizyonları nedeniyle sosyal ve kültür anlamında kentin yetersiz olduğunu aktaran Yıldırım, “Artvin tüm ilçelerinde çok kültürlü bir şehir. Artvin sançtılar çıkarmıştır ama Artvin’de tiyatro yapacak bir alan yok ne yazık ki” dedi.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK