KEMALPAŞA

Tır Şoförlerinin Zorlu Bekleyişi!

Gürcistan sınırında uzun süredir tır kuyruklarında bekleyen tır şoförleri yaşadıkları zorlukları dile getirerek “tırcının çektiği rezilliği kimse çekmiyor” diyerek sitemde bulundular.

Abone Ol

Gürcistan sınırına açılan Sarp Sınır Kapısı'nda, tır şoförleri uzun süren kuyruklarda günlerce beklemek zorunda kalıyorlar. Bu bekleyiş, şoförler için hem maddi hem de manevi birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Artan maliyetler ve gümrüklerde yaşanan sıkıntılar, tır şoförlerini oldukça zorluyor.

Kahramanmaraşlı tır şoförü Ahmet Gürem, bu zorluklar karşısında yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. "Tırcının kazandığı para çok helal paradır. Çünkü her lirasında alın teri var," diyen Gürem,  mesleğin zorluklarına dikkat çekti. Tır şoförlerinin çektiği sıkıntıların genellikle göz ardı edildiğini belirten Gürem, "Ama genelde bizim insanımız tırcıyı hor görüyorlar ve dışlıyorlar," diyerek, mesleğin toplumda daha fazla saygı görmesi gerektiğini vurguladı.

Tır şoförleri, artan yakıt maliyetleri ve gümrüklerdeki uzun bekleme süreleri nedeniyle finansal açıdan da zor durumda kaldıklarını belirtti. Bu bekleme süreleri, hem iş kaybına neden olduğunu hem de tır şoförlerinin günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi.  

Kahramanmaraşlı tır şoförü Ahmet Gürem, 15 gündür yollarda olduğunu belirterek yaşadıkları zorlu süreci şu sözlerle anlattı; "Kahramanmaraşlıyım Kazakistan'a gidiyorum. Kaç gündür yollardayız bizim de yolda kaldığımız gün değişiyor ama ortalama bir ay ila 50 gün arasında değişiyor. Şu anda kış şartları nedeniyle yol biraz daha uzayacaktır. 15 gündür yoldayım ve önümde şu anda bir aylık bir yol daha var. Kapıların gümrüklerin zaten sıkıntıları saymakla bitmiyor ve işte görüyorsunuz burada 15 gündür sıra bekliyorum dün akşamdan beride burada yolda sıra bekliyorum. Artık ilerde ne olacak Allah bilir. Tırcılar çok para kazanmıyor, tırcının çektiği rezilliğini görüyorsunuz. Tırcının kazandığı para çok helal paradır. Çünkü her lirasında alın teri var yani tırcının çektiği rezilliği kimse çekmiyor. Ama genelde bizim insanımız tırcıyı hor görüyorlar ve dışlıyorlar. Bir yerde yemek yemeye oturduğunuz zaman fiyatlar aldı başını gidiyor ve artık hiçbir şeye yetişilmiyor. Tırcıların masrafları çok arttı, mazot Türkiye'de aldı başını gidiyor. Bizler fiyatlara yetişemiyoruz ne olacağını bilemiyoruz Allah sonumuzu hayır etsin.

Şu saatten sonrada başka bir mesleğe geçme şansımız yok, birileri bu mesleği yapmak zorunda. Biz de acısıyla tatlısıyla bu mesleği yapıyoruz. Evliyim ve 2 çocuğum var kaç ayda bir görüyorum derseniz, 50 günde 5-6 gün görebiliyorum mecburum yapacak bir şeyim yok. Buradan şöyle seslenmek istiyorum: Tüm şoförlerin emekçi kardeşlerimin Allah yolunu ve bahtını açık etsin ve Allah herkese kolaylık versin. Lakin tırcılara karşı biraz daha anlayışlı ve duyarlı olabilirsek bizi mutlu edersiniz.”