ARTVİN

Tıbbi Aromatik Bitkiler Paneli Düzenlendi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) tarafından Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Tıbbi Aromatik Bitkiler Seferberlik Buluşması" paneli düzenlendi.

Abone Ol

AÇÜ tarafından Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tıbbi Aromatik Bitkiler Seferberlik Buluşması" panelinde, tıbbi aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması için yapılması gerekenler tartışıldı.

Panelin açılışında konuşan AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, önceliklerinin yöre halkının kalkınması olduğunu belirtti. Bilgin, tıbbi aromatik bitki ekim ve dikimiyle ilgilenen üreticilere yol haritası sunmayı amaçladıklarını ifade ederek, süreçte üreticilere yüz yüze ve online eğitimler verileceğini, ayrıca bitkilerin nasıl ve hangi koşullarda yetiştirileceği konusunda kurslar düzenleyeceklerini söyledi.

Bilgin, "Talep ettiğimiz standartlarda bitki yetiştiren üreticilerimizin bitkilerini satın alarak, katma değeri yüksek organik ticari ürün haline getirip pazarlayacağız" dedi. Üniversite olarak tıbbi aromatik bitkiler alanında Türkiye'de öncü ve yönlendirici olmayı hedeflediklerini vurgulayan Bilgin, diyabet, tansiyon, prostat ve bağışıklık sistemi gibi pek çok hastalığa karşı takviye edici ilaçların prototipini geliştirdiklerini ve bu ürünlerin ticari sürümlerini piyasaya sunacaklarını belirtti.

Artvin'in bitki çeşitliliği açısından Türkiye'nin en zengin ili olduğunu dile getiren Bilgin, bitki kaynaklı ilaç, gıda, kozmetik ve kimya endüstrisinde organik ürünler üreterek ulusal ve uluslararası pazarları hedeflediklerini açıkladı. Tıbbi aromatik ürünlerin dünya üzerinde 300 milyar Euro civarında pazarı olduğunu belirten Bilgin, "Türkiye bu pazardan 1,5 milyar dolarlık bir pay alıyor. Avrupa'dan daha fazla bitki çeşitliliğine sahip bir ülke olarak bu payın ilk etapta 20 milyar dolar civarına çıkmasını amaçlıyoruz. Üniversite olarak 60'a yakın farklı türde doğal tıbbi aromatik ürünlerin prototipini ürettik. Ağustos'ta seri üretime geçeceğiz. Bu ürünler önce Türkiye pazarında sonra da uluslararası pazarlarda yer alacak" dedi.

AK Parti Milletvekili Faruk Çelik de panelde yaptığı konuşmada, tıbbi aromatik bitkiler bazlı bir kalkınmanın Artvin'de yaşamayı daha anlamlı kılacağını söyledi. Çelik, Artvin'in coğrafyasının organik tarım için çok uygun olduğunu belirterek, "Tarım bakanlığım döneminde Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Tunceli, Bingöl ve Bitlis illerinin organik tarım alanı ilan edilmesinin önemli olduğunu düşünüyordum. Bununla ilgili gerekli girişimleri de yapmıştık. Artvin’i organik tarım alanı ili olarak belirleyelim. Örnek bir model olarak ortaya çıkalım" dedi.

Çelik, üniversitenin öncülüğünün çok önemli olduğunu ve çiftçilere büyük gelir kazandıracağını vurguladı. "Ürünlerimizi tüm Türkiye'ye gönderelim. Üniversitemizin bilimsel çalışmaları doğrultusunda her türlü desteği vermeye hazırız. Bunun yol haritasını bilim insanları çizecek" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Emrah Peşman, Öğretim Görevlisi Özak Çil, Dr. Öğretim Üyesi Onur Gökhan Yıldırım ve Öğretim Görevlisi Burak Kızıltepe, tıbbi aromatik bitkilerle ilgili sunumlar yaptı. Sunumların ardından katılımcıların soruları cevaplandırıldı ve panel sona erdi.

Bu panel, tıbbi aromatik bitkilerin Artvin ekonomisine kazandırılması ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.