Bu hastalıklardan birisi de Tetik Parmak Sendromu, Başparmak dahil her parmakta görülebilir. Parmakları hareket ettiren kirişlerin yüzeyleri çok düzgün kılıflar ile çevrilidir. Bu kirişler çeşitli tünellerden geçerler. Tetik parmak probleminde kılıfların girişi daralır, kirişler kalınlaşır ve kendilerini saran kılıflara sığamazlar. Sonuçta bu problem, avuç içinde hassasiyet ile başlar, parmaklar büküldüğünde takılmalara ve hatta kilitlenmelere yol açabilir. Uzun süren takılmalarda parmak hareketlerinde kısıtlılık ve hareket kaybı ile sonuçlanabilir.
Fizyoterapist Berkant Ketenci, Tetik Parmak Sendromu hakkında açıklamalarda bulundu. Parmakları hareket ettirirken ortaya çıkan kilitlenme ve ya ağrılı ve zor hareket ettirme durumuna Tetik Parmak Sendromu dendiğini belirten Ketenci “Eklemlerimiz hareket edebilmek için kaslara ihtiyaç duyarlar, kaslarımız ise kemiklere tendon dediğimiz yapılar ile bağlanır. Bazen bu tendonlarda ve tendon kılıflarında aşırı kullanım, travmalar, romatolojik problemler, şeker hastalığı, düşük tiroid fonksiyonu gibi durumlara bağlı enfeksiyonlar görülür. Bu enfeksiyonlar parmakların rahat harelet etmesine engel olabilir” ifadeleri kullandı.
Ketenci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Genelde 50 yaş üzeri bireylerde daha fazla ortaya çıkan tetik parmak durumu daha çok orta ve baş parmakta hissedilir. Parmakları hareket ettirirken ciddi ağrı, kasılma, kitlenme gibi durumlar tetik parmak varlığını sorgulatır. Kişinin şikayetleri arasında bir önceki cümlede aktardıklarıma ek olarak sabahları parmakta sertlik hissi, hareketler esnasında çatırdama, parmakta şişlik ve ağrı gibi durumlar da göze çarpmaktadır.
Bu gibi durumlarda ilgili hekime muayene olmak son derece önemlidir. Tedavi daha çok istirahat ve fizik tedavi olarak yürütülmektedir. Tendondaki iltihabi durum için ilaçlara ek olarak istirahat ateli ve tendon kaydırma egzersizleri ile bu durumdan kurtulmak mümkündür.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”
Ali Eray ÇELİK