Toplantıda Cerattepe ve Hod Madeni sahalarında yapılan incelemelerin ardından hazırlanan değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılırken, derneğin madenciliğe yönelik tutumunun değişmediği vurgulandı.

Bir Hafta Boyunca Farkındalık Çalışmaları Yapılacak
Bir Hafta Boyunca Farkındalık Çalışmaları Yapılacak
İçeriği Görüntüle

Dernek yöneticileri, Cerattepe başta olmak üzere Artvin'deki madencilik faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik mücadelelerini aynı kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan yöneticiler, son dönemde kamuoyunda oluşan değerlendirmelere açıklık getirdi.

Basın toplantısında söz alan Gazeteci İsmet Başar, Yeşil Artvin Derneği'nin son dönemde madenciliğe ilişkin söylemlerinin farklı yorumlandığını belirterek, derneğin artık işletmelerin çevreye uygun faaliyet göstermesi ve etkin şekilde denetlenmesi yönünde yeni bir yaklaşım benimseyip benimsemediğini sordu.

I M G 20260804 W A0115

Başar ayrıca, iktidar partisinin Artvin Milletvekilinin daha önce yaptığı "Her yerde madencilik yapılamaz" açıklamasını hatırlatarak, bu konuda herhangi bir temas veya ortak çalışma planı bulunup bulunmadığını da gündeme getirdi.

"Hedefimiz Değişmedi"

Soruları yanıtlayan dernek yöneticileri, mücadele anlayışlarında herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti. Cerattepe'deki galerili üretime geçilmiş olmasının mücadeleyi sona erdirmediğini belirten temsilciler, temel hedeflerinin Artvin'de madencilik faaliyetlerinin durdurulması olduğunu dile getirdi.

"Temiz Madencilik Diye Bir Şey Yok"

Yeşil Artvin Derneği temsilcileri, yıllardır savundukları görüşü yineleyerek, "Doğru işletme diye bir şey yok. Temiz madencilik diye bir şey de yok. Bunu hem yaşadıklarımızdan hem de bilim insanlarından öğrendiklerimizle yıllardır söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

Dernek yöneticileri, madencilik faaliyetlerinin çevreye zarar vermeden yürütülebileceğine inanmadıklarını belirterek, bu konudaki bilimsel değerlendirmelerin de görüşlerini desteklediğini savundu.

"Denetim Talebi Mücadelenin Bir Parçası"

Toplantıda denetim taleplerine de değinilen açıklamada, işletmelerin çevre üzerindeki etkilerinin sürekli izlenmesi gerektiği ifade edildi.

Dernek temsilcileri, "Bir işletme faaliyete başladı diye sadece denetim isteyelim gibi bir anlayışımız yok. Madeni durdurma mücadelemiz devam ediyor. Ancak faaliyet sürdüğü sürece çevreye verilecek zararların en aza indirilmesi için etkin ve bağımsız denetimlerin yapılmasını da talep ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Denetimler Bağımsız Yapılmalı"

Türkiye'deki madencilik mevzuatını da eleştiren dernek yöneticileri, mevcut denetim sisteminin çevreyi korumakta yetersiz kaldığını öne sürdü.

Açıklamada, bağımsız ve sıkı denetimlerin uygulanması halinde birçok işletmenin oluşacak maliyetler nedeniyle faaliyetlerini sürdürmekte zorlanacağı iddia edilirken, Cerattepe'deki denetim süreçlerine bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil edilmesi gerektiği savunuldu.

Hazırlanacak raporların kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılması gerektiğini belirten dernek temsilcileri, bugüne kadar Cerattepe'ye ilişkin düzenli ve kapsamlı denetim raporlarının kamuoyuna sunulmadığını ifade etti.

Milletvekilinin Açıklamaları da Gündeme Geldi

Toplantıda, iktidar partisi milletvekilinin "Her yerde madencilik yapılamaz" yönündeki açıklamaları da değerlendirildi.

Yeşil Artvin Derneği temsilcileri, geçmişte madenciliğe karşı açıklamalar yapan bazı siyasetçilerin zaman içerisinde farklı tutumlar sergilediğini ileri sürerken, bu konuda herhangi bir ortak girişim veya temas planına ilişkin bilgi paylaşmadı.

"Artvin Madenciliğe Uygun Değil"

Toplantının sonunda açıklama yapan dernek yöneticileri, Artvin'in doğal yapısı, zengin biyolojik çeşitliliği ve coğrafi özellikleri nedeniyle madencilik faaliyetlerine uygun bir bölge olmadığını yineledi.

Dernek temsilcileri, Artvin'de madencilik yapılmaması gerektiğini savunmaya devam edeceklerini belirterek, faaliyetler sürdüğü sürece çevrenin korunması amacıyla etkin denetim mekanizmalarının işletilmesi yönündeki taleplerini de sürdüreceklerini kaydetti.

Muhabir: Temel OKUR