Artvin'in Borçka ilçesinde yaşayan 78 yaşındaki İsmail Şimşek, bölgede ağırlıklı olarak mısır unu üretmekte kullanılan değirmen ve değirmen taşlılarını satarak bütçesine katkıda katkı sağlıyor.
Mısır unu öğütmek için 12 yıl önce değirmen ve değirmen taşını yapmaya başlayan İsmail Şimşek, bu işten de geçimini sağlıyor.
İlçede uzun yıllar kereste, gıda, tekstil gibi alanlarda ticaretle uğraştıktan sonra emekli olan Şimşek, ahşap ve taş işlemeciliğine olan merakını gidermek ve boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla evinin altındaki 80 metre karelik alana atölye kurdu.
Değirmen taşının yanı sıra diğer değirmenin aksamlarını da atölyesinde yaparak müşterilerine kuruluma hazır bir değirmen teslim edem Şimşek, hobi olarak yaptığı işle hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de boş zamanlarını değerlendiriyor.
İşleri oğluna devredip emekli olduktan sonra kendisine uğraş aradığını mobilya ve taş işlemeciliğine olan ilgisi dolayısıyla atölyeyi kurduğunu anlatan Şimşek, “Değirmen işi emeklilik sonrası zevk için, keyif için yaptığım bir iş. Çok geç başladığım bir uğraş. Çarşıya gidip kahvede oturma, oyun oynama alışkanlığım yok. Bende uğraş olsun diye eğlenmek için değirmen taşı ve değirmen yapmasıyla uğraştım” dedi.
Zanaatkarlığa elinin yatkın olduğunu kaydeden Şimşek, kimseden eğitim almadığını ve tamamen kendi uğraş ve bilgisiyle bu işi yaptığını dile getirdi.
Değirmen taşlarının 1950 metre rakımlı Macahel’in yaylasından çok zor şartlar altında getirdiğini anlatan Şimşek, “Çok muazzam bir taş. Taş ne çok çürük olacak neden çok sert. Kaliteli taştan yapılan bir değirmen taşı unun kalitesini hiç bozmaz. Taş iyi değilse lezzetini bozar.
Şimşek bir değirmeni taşıyla birlikte yaklaşık 15-20 güne ancak yapabildiğini ifade ederek, “Bir değirmene bakınca bunun 20 günlük nesi var diye bilirsiniz. Bu taşı dağdan getirdikten sonra uğraşa uğrşa bu hale getiriyoruz. Çok büyük emek ve sabır gerektiren bir şey. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Çekişle vura vura taşı bu hale getiriyorum. Asıl mesleğim bu değil ama eğlenmek için buna başladım ve yapıyorum” dedi.
Çok sayıda müşterilerisin de olduğunu kaydeden Şimşek, su değirmenlerinin azalıp elektrikli değirmenlerin artmasıyla köylerde eskiye göre daha fazla değirmen olduğunu, bununda talebin artması demek olduğunu kaydetti.
Şimşek, “Eskiden bir köyde 2-3 değirmen varken, şimdi neredeyse her hanede değirmen var. Dolayısıyla müşteriler var. Değirmenlerin fiyatlarının gittikçe attı. 3 bin, 5 bin, 10 bin, 15 bin. Şu anda şu değirmeni 45 bin liraya yaptım. Bir değirmenin maliyeti büyüklüğüne göre 40 bin – 45 bin. Yaptığım değirmenler Trabzon da gitti İstanbul da gitti. Artvin ve ilçelerine çok satıyorum. Bu işi hobi olarak yapsam da ekonomime de katkısı oluyor” diye konuştu.
Hikmet BAŞAR