Tarla faresi popülasyonun çoğalmasıyla birlikte üreticilerin tedirginliği devam ediyor.
Bölgedeki tarım arazilerine vermiş olduğu zararlar nedeniyle önemli ölçüde üreticilerin ürün kaybına neden olduğu gözlemlendi.
Tarla, bahçe, çayır mera bitkileri, özellikle sebze ve meyvelerde önemli zarar ve kayıplara neden olan tarla faresi popülasyonu hakkında Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Çiftçilerin mücadele için tarla faresi beslenmesine ve dışkılama deliklerini iyi ayırt etmesi gerektiğini belirterek “Sadece beslenme deliklerine el değmeden 2-3 adet zehirli buğday tanesi koyulması gerekmektedir. Ekosistem için faydalı olan kuşlar gibi canlıların zehirlenmesinin önüne geçmek için zehirli buğday, fare deliğinin iç kısmına doğru koyulmalıdır. Kullanılacak zehirli yemlerin Bitki Koruma Ruhsatnamesine uygun son kullanma tarihi geçmemiş yasal ruhsatlı ilaçlar olması son derece önem arz etmektedir” dedi.
Kimyasal müdahalelerin dışında kültürel önlemler ve mekanik mücadelerin de var olduğunu kaydeden Yıldızbayrak “Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Bu canlıların korunmaları için avlanmamaları ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı gereksiz olarak tarım ilacı kullanılmaması gerekmektedir. Kültürel Önlemler açısından derin toprak işlemesi, münavebe (ekim nöbeti), tarla temizliği gibi önlemlerle zarar bir dereceye kadar azaltılabilmektedir. Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile soldurmak suretiyle de mücadele yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
Artvin’de tarımsal olarak bölgedeki tek ilaç bayisi olduklarını vurgulayan Yıldızbayrak,”Tarla faresi popülasyonu ile ilgili büyük bir sıkıntı var ve üreticilerden de talep geliyor. Bu sorun ile ilgili taleplerimizi gerekli yerlere yazılarımızı yazdık. Bununla ilgili biz tarımsal olarak sadece bölgemizde tek ilaç bayisi olan yerde biziz. Biz üreticilerimize tarla faresiyle ilgili ancak ilaç temininde bulunabiliyoruz. Tarla faresi tohumlarımızı topluyor, bitkilerimizin kökünü kemiriyor ve verimsiz hale gelmesini sağlıyor. Üreticilerde bu durumdan çok şikayetçi, biz gerektiği zaman ziraat mühendislerimizin önerisiyle ilaç ile mücadele yöntemi olduğunu söylüyoruz ve ilaçla mücadele gerçekleştiriyorlar” ifadelerine yer verdi.