SİYASET

‘Söylem Farklılığı’ Sorusunu Yanıtladı

AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Milletvekili Çelik, kahvaltı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Abone Ol

gundemartvin.com muhabiri tarafından Çelik’e, göreve geldiği zamandan itibaren kamuoyunda dikkat çeken ‘söylem farklılığı’ sorusu yöneltildi. 

 
Muhabir tarafından, zaman zaman yaptığı açıklamalarda geçmiş dönemin sona erdiğini yeni bir hizmet döneminin başlayacağını belirten Çelik’e, bu farklı söylemlerin aslında bir öz eleştiri olup olmadığını soruldu. 


Çelik, verdiği cevapta; geçmişte barajlar döneminde görev alan siyasi parti temsilcilerinin çok daha zor şartlarda olduğunu, bugünün bir yaklaşımı olarak bakılması gerektiğini, eleştiri olarak alınmasının doğru olmadığını kaydetti. 
 “Devlet alacağını almış. Şimdi millet alsın”
Milletvekili Çelik, “Herkes gayret etmiş. Barajlar dönemi çok zor bir dönemdir. Baraj yapılırken ne hizmet yapacaksınız? Hiçbir şey yapamazsınız. Her taraf toz, toprak, yıkılıyor, bombalanıyor. Zor dönemlerde arkadaşlar görev yapmış. Neticede Devlet alacağını almış. Şimdi millet alsın diyoruz. Söylemdeki ana farklılık budur.” dedi.
“Artvin hizmetlerden pay almalı”
Artvin’i tüm bu geçmiş arka planından soyutladığını, çünkü Artvin’de ‘hizmete’ ihtiyaç olduğunun altını çizen Çelik,  “Artvin’e bu kadro daha iyi hizmet verir. Çünkü Tayyip Erdoğan 2028’e kadar Cumhurbaşkanı. Ben daha çok görüşebilirim. Ben daha çok şey isteyebilirim. Erkan Bey, İl başkanı da benim kadar isteyemeyebilir. Bu bir üstünlük meselesi değil. Yılların getirmiş olduğu bir şey. Ben o konuda biraz daha kendimi becerikli görüyorum. Diğer konularda da onlar kadar becerikli olmayabilirim. Ama bu şehrin ihtiyaç duyduğu alanlara hizmeti alma, koparmak konusunda daha becerikliyim, çok şey yaşadığım için belki de tecrübeliyim. Bunu bir partizanlık olarak ayırt etmeyin. Artvin’in kazanımı olarak görelim.” şeklinde konuştu.


gundemartvin.com muhabiri Çelik’e, “Özellikle asfalt konusunda çok ciddi yatırım yaptığınızı söylüyorsunuz. Artvin’in köylerinde yaşamın yüzde 10’lara düşmüş alanlarında asfalt dökümü yapılıyor ama köy olarak yaşam oranı yüksek yerlerde asfalt dökümü yapılmıyor. Sebebi var mı? Artvin’in yüzde 76 maden sahası olduğunu Tema Vakfı yayınladı. Artvin’de de bu açıklandığında herhangi bir yalanlama olmadı. Artvin’i maden sahalarına ulaşımını kolaylaştırmak için mi asfalt yapımı yapılıyor?” sorusunu yöneltti. 


“Politik bir yaklaşım değil hizmet yaklaşımı”
Muhabirin sorusunu yanıtlayan Çelik, verdiği yanıtta; Artvin’in köylerine asfalt çalışması yapılırken güzergahlar belirlediklerini o güzergahları mevsim bitmeden 3 ay içerisinde tamamlamayı amaçladıklarını ifade etti. Bu çalışmalar sırasında köylerde kimlerin hangi siyasi partiye oy verdiğine bakmadan yaptıklarını kaydetti. 
Kışın köylerde yaşayan kişilerin azaldığını bu sorunun Türkiye geneli ile ilgili sosyolojik bir tablo olduğunu ifade eden Çelik, “İhtiyaç ve nüfusa tabii ki baktık ama aşırı kırsal olan yerlerdeki mağduriyeti yaşamış birisi olarak yukardan başlayalım dedik. Politik bir yaklaşım değil, hizmet yaklaşımı. Madem yukarıda bir köy var. Onları da içine alan bir hizmet yapalım herkesin memnuniyeti olsun dedik.” dedi.
Çelik, “Bizimki tamamen köylere dönük bir hizmet. Madenlerle bu özdeşleşemez. Maden 3-4 metrelik yoldan geçmez, ne yapacak maden 4 metrelik yolu. Böyle bir şey olamaz. Vatandaşımıza yol gerekli. Madenci kendi yolunu zaten yapıyor. 10 cm asfalt, 4 metre genişliğinde bir yol onun sorununu çözmesine yeterli olmaz. Onun için bizim bu siyasi anlamdaki irademizi kirletecek bir yaklaşımı ben haksızlık olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.


gundemartvin.com muhabirinin son sorusu şu şekilde oldu:
“Sizinle 2003 yılında Bursa’da Artvinliler Derneği’nde yaptığımız bir röportajda “Artvin’de yaşayan insanlara ekstra teşvik vermek lazım” diye bir açıklama yapmıştınız. 
2014 yılı sonrasında 7 belediye AK Parti’nin 2 Belediye CHP’nin kaldığında devamında seçim döneminde siz dahil, rahmetli Kadir Topbaş dahil, sayın başkan adayımız dahil “Artvin nedir ki İstanbul’un bir caddesi” bu söylemini hiç unutmam. 
2019’a geldiğimizde ben dahil o cümleyi kullandım. Ben AK Parti’nin yöneticisi olsaydım Artvin’deki üç tane ilçeyi hatta Artvin Merkezi altınla bile döşesem bir daha CHP’ye veya muhalif anlayışa ihtiyaç kalmazdı. Sonrasında 2019’da bu sayı 2’ye düşüp, CHP 7’ye çıktı. Nerede eksik yaptık, nerede yanlış yaptık bir öz eleştiri mekanizması oluşturdunuz mu?” 


“Nüfusun geri dönmesine ihtiyaç var”
Muhabirin sorusunu yanıtlayan ve Artvin’deki nüfusun tersine döndürülmesi noktasında teşvike ihtiyaç olduğunun altını çizen Çelik, “Bir konfeksiyon atölyesi açıldığı zaman 2 bin kişiyi çalıştırdığında bir avantaj oluşur. Kemalpaşa’da, Borçka’da, Artvin’de o atölyeyi kurarsam benim şöyle artım olur dedirtecek bir şey yapmamız gerekiyor. Gerekçeli bir kalkınma modelini, teşvik modelini oluşturmamız gerekiyor ki buradaki bu istihdam sorunu hallolsun. Güneydoğu’da, Doğu’da oldu. 50 binin üzerinde belki daha fazla insan Şanlıurfa’da sanayide hiç yoktan çalışıyor. Teşvikler sayesinde. Burada 5-10 bin kişi çalışsa yetiyor.  Fazla bile. 10 bin kadına, gence iş versek burası cıvıl cıvıl olacak. Ticarette hareketlenecek. 10 bin kişi iş bulmuş ve her ay 20 bin lira harcama ortamında müthiş bir piyasa olur. Kendiliğinden kalkınma olur.” şeklinde cevapladı.