SİYASET

SOL Parti’den 1 Mayıs Çağrısı

“Daha aydınlık, saha eşit, daha özgür yarınlar için 1 Mayıs’a” diyen SOL Parti Artvin İl Örgütü 1 Mayıs İşçi Bayramı çağrısı yaptı.

Abone Ol

“Daha aydınlık, saha eşit, daha özgür yarınlar için 1 Mayıs’a” diyen SOL Parti Artvin İl Örgütü 1 Mayıs İşçi Bayramı çağrısı yaptı.

“Haklarımız için birleşiyoruz” sloganıyla 1 Mayıs’ta saat 12.00’de Atatpark’a çağrı yapan SOL Parti Artvin İl Örgütü, Artvin halkına çağrı yaptı. SOL Parti yaptığı çağrıda “Yoksulluk kaderimiz değil, haklarımız için birleşiyoruz. 1 Mayıs’ta Atapark’ta ve her yerde SOL’dayız” dedi.

“1 Mayıs’a yürüyoruz” diyen Mahmut Zeytinci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Asgari Ücret Hemen Güncellenmelidir

Asgari ücret derhal yoksulluk sınırının üzerine çekilmeli, her 3 ayda bir gerçek enflasyon oranında artırılarak ve refah payı eklenerek güncellenmelidir. Asgari ücretin yıllık tutarına kadar gelire 0 vergi uygulanmalıdır. Vergi dilimleri asgari ücretin katı olarak ayarlanmalı, yüksek gelirler için yüzde 80’e kadar çıkmalıdır.

Emekli Maaşı Asgari Ücretin Altında Olmamalıdır

En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Hizmet yılı ve niteliğine göre, emekli maaşları yurttaşlarımızın insanca bir yaşam sürebileceği bir standarta kavuşturulmalıdır.

Faturalar Dondurulmalıdır

Elektrik, su, doğalgaz, internet gibi fiyatı hükümet tarafından belirlenen hizmetlerde fiyatlar dondurulmalıdır. Kiracıların zorla tahliyesi durdurulmalı, kira artışları sınırlandırılmalıdır. Başta gıda olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinde KDV yüzde 1’in üzerine çıkarılmamalı; temel gıda maddelerinin fiyatları sabitlenmelidir.

İşten Çıkarmalar Durdurulmalı, Haftalık Çalışma Süresi Düşürülmelidir

Yanlış ekonomi politikasının faturası işçilere çıkarılmamalı, işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın düşürülmelidir. İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları ve ödeme tutarları iyileştirilmelidir. Kadın istihdamının arttırılması sağlanmalı, iş gücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmelidir. İşkolu, işyeri ve işletme barajları kaldırılmalı, anti demokratik toplu iş sözleşmesi yetki sistemi değiştirilmelidir.

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçları Ertelenmelidir

Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi faizleri öngörülen resmi enflasyon oranın üzerinde olmamalıdır. Ödenmesi gereken borçlar takibe düşmemeli, ertelenmeli; işsiz yurttaşlarımız borçları faizleri silinerek ertelenmelidir. 

Servet Vergisi Uygulanmalıdır

Gayri menkuller, hisse senedi, bono, tahvil gibi finansal varlıklar, mevduatlar, antika mücevherler, yatırım amaçlı sanatsal eserler, Rolex saatler benzeri tüm net varlıkları içerecek şekilde kademeli, zamana yayılan bir servet vergisi uygulamasına hemen başlanmalıdır. Döviz alım-satımları, borsa kazançları, yatarım fonu karları ve faiz gelirleri vergilendirilmelidir.

Yurttaşlık Geliri Ödemesi Başlatılmalıdır

Bu ülkenin her yurttaşına, memleketin tüm doğal ve maddi varlıklarının paydaşı sıfatıyla hiçbir şart olmaksızın her ay yurttaşlık geliri ödenmelidir.

 Eğitim, Sağlık ve Bakım Gibi Toplumsal Hizmetler Ücretsiz Kamusal Olarak Sağlanmalıdır

Eğitim, sağlık, yaşlı ve çocuk bakımı gibi toplumsal hizmetler piyasa süreçlerinin dışında, eşit, parasız ve nitelikli biçimde kamusal olarak sağlanmalıdır. İnternet erişimi kamu tarafından ücretsiz sağlanmalıdır.

Üretim maliyetleri düşürülmeli. Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Girdi maliyetleri kur farkından etkilenmeyecek biçimde sabitlenmelidir. Üreticilerin toprak, su, tohum gibi üretim araçlarına ücretsiz erişim hakkı temin edilmelidir. Geçimlik tarım yapanların elektrik, su ve Ziraat Bankası’na olan tüm borçları silinmelidir. Taban fiyat uygulaması girdi maliyetleri + kâr + asgari refah payı hesaplamasıyla yapılmalıdır. Kamu kurumları şirketler lehine değil, çiftçilerin yararına olacak şekilde destekleme alımı yapmalıdır. Üreticilerin örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalı; mevsimlik tarım işçilerine sosyal güvence ve örgütlenme hakkı sağlanmalıdır.

Dış Borçlar Ertelenmeli veya İptal Edilmelidir.

Tüm dış borçlar akademisyenler, uzmanlar, meslek kuruluşları ve halk temsilcilerini içeren bir kurul tarafından denetlenmeli; halkın yararına olarak kullanılmayan tiksindirici dış borçlar iptal edilmelidir. Dünyadaki emsallerinden fazlasına mal olan alt yapı projelerine ilişkin dış borçlarda indirime gidilmeli; Kamu-Özel İşbirliği projeleri bedelleri TL’ye çevrilmeli, miktar garantileri kaldırılmalıdır.