2017 yılında faaliyete başlayan maden şirketinin Sitimsara suyunu kullanmasına karşı açılan dava, Rize İdare Mahkemesi'nde kazanılmıştı. Ancak karar, Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde istinafa taşınmıştı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi de Rize İdare Mahkemesi'nin kararını onayarak, Sitimsara suyunun maden şirketine verilmemesi gerektiğine hükmetti. Bu kararın kesin olduğu ve Danıştay aşaması olmayacak.
Yeşil Artvin Derneği düzenlediği basın açıklamasında dava sürecinde Taşlıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Taşlıca Köyü Muhtarlığı, davanın her aşamasında desteklerini esirgemediğini ayrıca, belediye çalışanı Ahmet Soysal’ın yoğun çabaları sayesinde DSİ tarafından yapılan su tahsisleri de belediye adına gerçekleştirildiği için Ahmet Soysal’ın bu önemli katkılarından dolayı kendisine teşekkür etti.
Basın açıklamasında belediye seçimlerinin ardından yeni yönetim, Cerattepe bölgesinde yasa dışı bir biçimde alınan suyun kesilmesini sağladı. Artık maden şirketine su verilmediği ve bu durumun belediyenin hukuki çabalara idari destek sağladığı anlamına geldiği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, belediyeye ve Ahmet Soysal'a, Artvin halkının kadim haklarını korumak için gösterdikleri çaba ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Yapılan basın açıklamasında konusunda Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın şu ifadeleri kullandı;
“Sitimsara suyuna maden şirketi 2017 yılında sonra, faaliyete başladıktan sonra Sitimsara suyuna el attılar. Biz de buna ilişkin olarak Taşlıca Köyü Kalkınma Kooperatifi olarak, Taşlıca Köyü Muhtarlığı olarak Yeşil Artvin Derneği ve bazı gerçek kişilerle birlikte bir dava açmıştık. Sitimsara suyunun maden şirketine verilmemesi yönünde Artvin halkının malı olduğuna ilişkin bir dava açmıştık. Bu davayı biz Rize İdare Mahkemesi’nde kazanmıştık.
Bu kararı davayı kazanmıştık fakat istinafa başvurmuşlardı. İstinaf Samsun Bölge İdare Mahkemesi oluyor. Dolayısıyla bir süredir epeyce de bir süredir yani 2023’ün başında falan gitmişti Rize İdare Mahkemesi’nin karar. Bu gördüğünüz kararla birlikte Rize İdare Mahkemesi’nin Sitimsata suyuna ilişkin davayı kazandığımızda kararın onanmasına ilişkin bir karar. Yani Rize İdare Mahkemesi’nde kazanmıştık şimdi de istinaf mahkemesinde Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde de kazandığımız daha da onaylandı.
Aynı zamanda kararın sonunda da yazıyor, kesin karardır. Bundan sonra istinaftan sonra da Danıştay var mı diye aklınızdan geçerse Danıştay aşaması yok. Bu kadar bitmiştir. Hasan Yaşar nezdinde aynı zamanda Taşlıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ve Taşlıca Köyü Muhtarlığı’na da teşekkür ediyoruz. Bütün aşamalarda hazır bulundular. Keşfine geldiler, yardımcı oldular, maddi şeylerini karşıladılar. Yani bu konularda hepimiz bilelim. Aynı zamanda da belediye çalışanı Ahmet Soysal’a teşekkür etmemiz gerekiyor. Ahmet arkadaşın durumu şu, bir önceki belediye döneminde, yani şu son değil, bir önceki dönemde Ahmet arkadaşımızın yoğun çabasıyla bu tahsisler yapıldı. DSİ daha önceden bu su kaynaklarının tümünün belediye kullanıyormuş, orada 11 tane, 11 tane Artvin’in sularını besleyen ana kaynaklar var, bu kaynakları kadimden beri Artvin halka kullanmış bu suları ama tahsisleri yapılmamış. 2000’li yıllardan sonra bu tahsisler konusunda DSİ yetki verilmiş, Bir suyun sahibi olabilmeniz için tahsis yaptırmamız gerekiyor. Nitekim Ahmet arkadaşımızın yoğun çabasıyla da. Bu tahsisler belediye adına yapıldı geçen dönemde. Dolayısıyla şimdi bütün bu suların aynı zamanda hukuken de sahibi olduk. Zaten kadimden gelen haklarımız da vardı. Dolayısıyla Ahmet arkadaşımıza da bu çabası için tabii ki teşekkür ederiz.
Sulardan mevzu açılmışken şunu da söyleyelim, belediye seçimlerinden sonra da belediye bu su yasa dışı bir biçimde Cerattepe bölgesinde alındığı için yeni belediye yönetimi tarafından bu suyun alınması önlendi. Suyu bildiğimiz kadarıyla kestiler alınması kesildi. Geçmişe dönüpte bir de ödeme tahakkuk ettirdiler. Ödemiyorlar falan ama o önemli değil. Daha bundan daha önemli olan şey suyun şu anda maden şirketine gitmiyor olması. Bunun belediye tarafından kesilmiş olması. Kaldı ki zaten bu gördüğünüz kararla birlikte artık oradan suyun alınması yasal bir durumda olmadığı için zaten doğal olarak da kesilmesi gerekiyordu. Dolayısıyla belediyede bu hukuksal çabamıza bir anlamda idare anlamda da destek oluyor. Suyu yasa dışı alan maden şirketine artık suyu vermiyorlar. Bu yönden de onlara da teşekkür etmemiz gerekiyor.”