Borçka Belediyesi tarafından 2’ncisi düzenlenen kitap günleri bugün sona erdi.
İlçede kitap günleri kapsamında Borçka halkı Gazeteci Deniz Zeyrek, Şair İsmet Acı, Eğitimci Avni Temiz, Yazar Ömer Aydın, Araştırmacı Erkan Karasoy, Akademisyen Oktay Köse ve Şair-Yazar Köksal Aydın ile bir araya geldi. Kentteki gençlerin ve yetişkinlerin dolu dolu geçirdikleri dört günde hem yazarlar ile buluştular hem de onları yakından tanıma imkanı sağladılar.
2.Borçka Kitap Günleri bugün Tarihçi-Yazar Sinan Meydan eşliğinde gerçekleşecek olan söyleşi ile sona erdi.
1997 yılından beri Eski Türk Tarihi, Atatürk ve Cumhuriyet tarihi üzerine araştırmalar yapmakta olan tarihçi yazar Sinan Meydan, Borçka Kitap Günleri kapsamında Borçka’da söyleşi gerçekleştirdi.
Uzmanlık alanı yakın tarih ve Cumhuriyet dönemi olan Meydan, ülkenin ciddi sıkıntıları olduğunu hatırlatarak, Atatürk dönemi Türkiye’sinde yapılan atılımları ve günümüze yansımalarını aktardı.
Borçka’da düzenlenen 2.Kitap Günlerinin çok önemli olduğunu söyleyen Meydan, kitapların bütün geleceği etkilediğini dile getirdi.
Meydan, Borçka halkının yoğun katılım gösterdiği söyleşide laiklik, köy okulları, eğitim, cumhuriyet konularına değinerek konuşmalar gerçekleştirdi.
Köy Enstitüleri hakkında bilgi veren Meydan, “1936 yılına geldiğimizde binlerce köyün okulsuz olduğunu görüyoruz. Atatürk’te öyle görüyordu. O dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ile İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla Köy Enstitüleri kuruldu. Atatürk diyor ki daha pratik bir yöntem bulmamız lazım köylere öğretmen yetiştiremiyoruz, köylere okul yapmamız lazım. Onun için diyor ki ‘askerliğini onbaşı, çavuş yapan uyanık gençleri seçelim bunlara eğitim verelim ve köylere gönderelim’ bunların adı köy eğitmenleri projesi. Bakın 1936 yılında böyle bir proje gerçekleşti cumhuriyet. Bu proje 1940 yılında daha da geliştirildi ve bu proje köy enstitü halini aldı. 1940’dan itibaren köy enstitüleri kuruldu. Karadeniz’de de var, Kars’ta da var ülkenin dört bir yanına köy enstitüleri dağıtıldı. Eğer bu köy enstitülerini kapatmasaydık daha da artırabilseydik bugün başka şeyleri konuşacaktık.
Bugün Türkiye’nin siyaset başta olmak üzere çok başka şekilde yaşayacaktık. Ama maalesef bu aydınlanmaya son verildi 1950’lilerden itibaren ve bugüne geldi Türkiye. Cumhuriyeti kuran akıl ve irade doğru tespitler yapmıştı. Ne ihtiyacı vardı toplumun okula ihtiyacı vardı, öğretmene ihtiyacı vardı onun için köye okul ve öğretmen göndermek birincil önceliğiydi Atatürk’ün ve Cumhuriyeti kuranların” dedi.
Gerçekleşen keyifli söyleşinin ardından Sinan Meydan, sevenleri için kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çekildiler.