ARTVİN

Şifa deposu ‘balın’ faydaları nelerdir?

Arıcılık yapan İsmail Yiğit, çok faydalı bir besin olan ‘bal’ hakkında bilgiler verdi.

Abone Ol

İsmail Yiğit, balın faydalarını, kristalize olan balın nasıl eski haline getirilebileceğini ve sahte balın nasıl anlaşılacağını açıkladı.

İsmail Yiğit, elinde bulunan balın Coğrafi işaret Belgesi almış olduğunu belirterek, “Ekolojik yapısı, zengin florası, mikro klima alanları bakımından zengin bir potansiyele sahip Ardahan'ın Hasköy bölgesinde üretilmiştir. Ardahan ili dünyada 4 önemli arı ırkından biri sayılan Kafkas arı ırkının gen merkezi konumunda olup Artvin ili hariç diğer illerden arı girişi yasaktır” dedi.

Yiğit, Ardahan Çiçek Balı’nın renginin şeffaf, parlak bir görüntüye sahip olduğunu açık amber tonundan koyu amber tonuna değişmekte olduğunu ve genellikle sarımtırak bazen de haki renkte olabildiğini kaydetti.

Bölgede yetişen ballı bitkilerin (600 çeşit ballı bitki) aromasından kaynaklanan hoş bir tada sahip olup boğazda hafif yanma hissi bıraktığını ekleyen Yiğit,  balın akışkan kıvamlı olduğunu söyleyerek, “Ardahan Çiçek Balının karakteristik özelliğini ortaya çıkaran en önemli faktörlerden birisi arı ırkının "Kafkas Arısı olmasıdır. Kafkas Arısı ırkı en uzun dile (6,7-7,2 mm) sahip bal arısıdır. Bu özelliği ile Ardahan geneline hakim olan derin tüplü çiçeklerin nektar kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmektedir. Bu ırkın yapmış olduğu bal diğer arıların yapmış olduğu baldan kat kat daha kalitelidir. Çünkü bal aldıkları iğneleri diğer arılara göre daha uzundur ve çiçeğin örüne kadar inmektedir. Petek gözlerini sırlarken bal ve sır arasında hava boşluğu bırakmadığı için petekli balı koyu ve nemli bir görünüme sahiptir. Ardahan bölgesi Türkiye'de en fazla çiçek çeşidinin bulunduğu ve en kaliteli çiçek balının üretildiği bölgedir. Çünkü Türkiye'de doğası bozulmamış (zirai ilaçların kullanılmadığı, genetiğiyle oynanmamış) tek il Ardahan'dır. Balımız Ağustos ayında (2023 yılı) arıdan alınmıştır.” dedi.

Balın faydalarını anlattı

Balın faydalarını anlatan Yiğit, şunları kaydetti:

1-Bal, soğuk su ile şerbet yapıp içilirse ishali keser. Tersini yapar, sıcak su ile içilirse kabızlığı giderir.

2-Bal, limon suyu ve bir bardak sıcak su ile içildiğinde boğaz ağrısını ve öksürüğünü giderir.

3-Mikropların üremesini önleyici ve yara iyileştirici etkisi vardır.

4-Verem gibi göğüs hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılmalıdır.

5- Bal, bir miktar tuzla karıştırılıp, devamlı içilirse balgam söktürür.

6-Bal kalp çarpıntısından ve yüksek tansiyondan şikayetçi olanlar için son derece yararlı bir besindir.

7- Hem sabah hem akşam devamlı yenilirse sarılığın çok kısa zamanda tedavi edilmesinde yardımcı olur.

8-Cılız ve zayıf kalmış çocukların gürbüzleşmelerini sağlar.

9-Soğuk havada arabanızın radyatörüne dökecek antifriziniz yoksa bir miktar bal dökerek donma tehlikesini önleyebilirsiniz.

10- Bal sabunu yaparak kepeğe, saç dökülmesine karşı cildi yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır.

11-Bal, kana direkt karıştığından enerji patlaması sağlamakta sporcuların tercih ettiği bir besin olmaktadır.

12-Pek çok hastalıkta koruyucu ve tedavi edici etkisi bulunmaktadır.

13- Bal kan yapar. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını hem düzenler hem kolaylaştırır ve damar sertliğinde olumlu etki yapar.

14- İdrar söktürür, mesane yollarını temizler. İdrar yolları iltihaplarında yararlıdır.

15-Gece uyku arası ya da sabah aç karnına içilirse, ülseri ve çeşitli mide ağrılarını iyileştirir.

16- İçinde çok miktarda antibiyotik içerdiğinden nezle, grip gibi hastalıklara ilaç olmaktadır. Devamlı bal yiyenlerin daha az rahatlandığı bilinmektedir.

17- Bal, bademciklerin doğal ilacıdır.

18- Hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

19. Şeker, değişikliğe uğrayarak kana karışmaktadır. Bal ise hiçbir değişikliğe uğramadan, hızlı bir şekilde direkt kana karıştığından mideyi ve karaciğeri yormaz.

20. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Fındık ile karıştırılarak tüketilirse bu etki daha da artar.

21-Bal birçok hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak da kanıtlanmış çok faydalı bir besin maddesidir. Bunların haricinde gerçek balın sayılamayacak birçok faydası vardır.

Kristalize Olan Bal Nasıl Eski Haline Getirilir?

Balın (her çiçek balı için geçerli) tek dezavantajının erken kristalize olması olduğunu ifade eden Yiğit, “Fakat bunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Kristalize (donmuş) olan balı eski haline getirmeden tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Hatta bu şekilde tüketilmesi önerilmektedir. Kristalize olan balı 40-46 derece sıcaklığı geçmeyen bir suyun içine koyarak yavaş yavaş açılmasını sağlayabilirsiniz. Su soğudukça tekrar ısıtılmalı. Bal eski haline gelinceye kadar bu işlemi tekrar etmelisiniz. 46 dereceyi geçen sıcaklıkta açılan bal özelliğini kaybeder. Buna dikkat etmek lazım. Oda sıcaklığında saklanan bal erken kristalize olmaz” şeklinde bilgi verdi.

Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?

Sahte balların çıplak gözle veya tatma duyusuyla tam olarak anlaşılmasının çok zor olduğunu söyleyen Yiğit,  şöyle söyledi: “Bal alırken güvendiğiniz ve bildiğiniz kişilerden bal almayı tercih ediniz.  Aldığınız balı şüpheniz varsa tahlil yaptırınız. Bunun haricindeki bütün yollar kesin olmayan tahmini sonuçlardır.”

Ayla ALKAN