Ücretsiz verecek bu eğitim hakkında bilgi veren Güneri, Siber Güvenlik Eğitimi’nde yaş aralığının 14 -18 , 18-29 olduğunu kaydetti. Eğitmenlerin Siber Güvenlik konusuyla ilgili gençlere ne yapmaları gerektiği noktasında yön göstereceklerini belirten Güneri, “Siber güvenlik geleceğin mesleği olarak önümüzde duruyor” dedi.
‘SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ NEDİR? NASIL OLUR? NE YAPMAK LAZIM?’
Siber Güvenliğe Giriş Eğitimi’nin verileceğini anlatan Güneri, burada yaptığı açıklamada şunlar söyledi; “Artvin Gençlik Merkezi’mizde eğitim almış olan eğitmenlerimiz var. Siber güvenlik alanında eğitim aldı bu gençlerimiz; Erdinç Çelik, Selçuk Günal, Gonca Gül Kalaycı, Gürkan Aydın. Bu eğitmenlerimiz 22 Ağustos saat 13.00’te Artvin Gençlik Merkezi konferans salonunda Siber Güvenliğe Giriş Eğitimi almak isteyen gençlerimize ücretsiz bir eğitim verecekler.
Siber güvenlik geleceğin mesleği olarak önümüzde duruyor. Gençlerimizi de bundan haberdar etmek lazım. Çünkü önümüzdeki yıllarda resmi kurumların dışında özel kurumlar, esnaf dahi dijital bilgilerini koruyabilmek adına muhakkak bir Siber Güvenlik Uzmanıyla çalışmak zorunda kalacak. Yani uzmanlar gelecekle ilgili mesleklerden bahsederken siber güvenlik alanına değiniyorlar. Üzerinde çok duruyorlar. ‘Siber Güvenliğe Giriş Nedir? Nasıl Olur? Ne Yapmak Lazım?’ konusunda eğitim almış arkadaşlarımızdan ücretsiz bilgi almak üzere Gençlik Merkezimize davet ediyoruz. Burada verilecek eğitimde; Siber Güvenlik Eğitimi verilmeyecek. Siber Güvenliğe Giriş eğitimi verilecektir”
‘NASIL GİRİLİR? NEREDEN BAŞLAMAK LAZIM? ÖNÜMDE NE VAR?’
Güneri, eğitmenlerin Siber Güvenlik ile ilgili ‘Nasıl girilir? Ne yapmak lazım? Nereden başlamak lazım? Önümde ne var?’ gibi soruları cevaplayacağını, gençlere yön vereceğini böylelikle bir pencere açacaklarını kaydetti.
Güneri yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Siber Güvenlik Eğitimi bizim bakanlığımız bir hafta on gün süreyle bu arkadaşlarımızı her ilden üçer dörder kişi, -bu arkadaşlarımız zaten bilgi işlem bölümünde çalışan arkadaşlarımız-Ankara’ya istedi. Orada Siber Güvenlik Uzmanları tarafından bu arkadaşlarımıza Siber Güvenliğe Giriş Eğitimi verildi. Onlarda oradan aldıkları slayt, sunum ve bilgilerini buradaki gençlere aktaracaklar.
Tabii ki üst düzey Siber Güvenlik Uzmanı olmak için dört yıllık bir üniversite okumak lazım. Bununla ilgili bilgisayar programcılığı, bilgisayar bölümü, bilgisayar mühendisliğinden başlayıp içerisindeki ana dallardan biri de siber güvenlik seçmek lazım. Mesela e-devlet üzerinde Siber Güvenlik Eğitimi veriyor devlet ve geçerli bir belge yani kısım kısım aldığınızda ve sınavına giriyorsunuz online olarak o sınavı da başardığınızda bununla ilgili bir alt yapı veriyor ama üst düzeyde bir Siber Güvenlik Uzmanı diplomasına sahip olmak için tabiî ki üniversite okumak lazım.
Diyelim ki; sizin küçük, orta ölçekli işletmeniz var. Bu işletmenin bilgilerini güvenlik altına almanız gerekiyor. Yapmanız gereken şeyler nelerdir? Hangi tedbirleri almanız gerekir? Örnek veriyorum; bilgisayarın internet bağlantısını mesai saati dışında kesmek diyelim bir önlem. Bu tarz bilgiler verilerek. Küçük çaptaki siber güvenlik kendi işlerinde, ev bilgisayarımızda kişisel verilerimizin korunmasında yardımcı olabilecek bilgiler verilebilir. Onun için katılım olursa bu konuda gençlerimiz bir şey alacaktır en azından konuyla ilgili bir yön alacaktır.”
Ayşe ÖZDER