Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Artvin Şubesi, kamu çalışanlarının kazanılmış haklarına yönelik yapılan kısıtlamalara sert tepki gösterdi. Şube Başkanı Köksal Gümüş, hükümetin meclisten geçirdiği “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf” paketiyle emekçilerin haklarının gasp edildiğini vurguladı.

Gümüş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İktidarın parmak çoğunluğuyla tüm eleştirilere rağmen TBMM’den geçirdiği sözde tasarruf paketi, aslında başta emekçiler olmak üzere halkı yoksullaştırma programıdır. Paket, kamu emekçilerinin kazanılmış haklarını, tasarruf adı altında gasp etmeyi hedefliyor. Yol, yemek, personel servisi, izin, fazla mesai ücreti, ikramiye gibi haklar budanırken, halkın nitelikli, parasız, kamusal hizmet alma hakkı da ciddi bir tehdit altına alınmaktadır.”

Dikey Geçiş Sınavı tercih işlemleri başladı Dikey Geçiş Sınavı tercih işlemleri başladı

Pakette, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan kaynakların azaltılması ve önümüzdeki üç yıl boyunca yeni okul, hastane, kreş, sığınma evi gibi kamu hizmet birimlerinin açılmaması gibi düzenlemelerin yer aldığını belirten Gümüş, gençlerin kamuda işe girme imkanlarının da neredeyse imkansız hale getirildiğini ifade etti.

Kamu personel servis hizmetlerinin iptal edilmesine de değinen Gümüş, “Ulaşımın büyük bir sorun haline geldiği günümüzde, mücadeleyle elde ettiğimiz servis hakkımıza dokunulmamalıdır. Başta üniversiteler olmak üzere, iptal edilen tüm personel servisi hizmetlerine derhal yeniden başlanmalıdır. Ayrıca, tüm kamu emekçilerine servis hizmeti sağlanmalı, servis imkânı sağlanamayan yerlerde eğitim ve bilim emekçilerine yol ücreti ödenmelidir” dedi.

Gümüş, hükümetin tasarruf paketinin emekçileri zor durumda bırakacağını belirterek, “Yıllardır sürdürülen israfın bedelini işçiler ve emekçiler ödememelidir. Bu paketin derhal geri çekilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, şu ifadeleri kullandı;

“Uzaktan, esnek çalışma biçimlerini geliştirerek yol, yemek, personel servisi, izin, fazla mesai ücreti, ikramiye gibi kamu emekçilerinin kazanılmış haklarının tasarruf adı altında gasp edilmesi amaçlanmaktadır.

TBMM’de kabul edilen pakete göre;

Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan kaynaklar daha da azaltılacaktır. Bu durumda önümüzdeki 3 yıl boyunca yeni okul, hastane, kreş, sığınma evi gibi kamu hizmet birimleri açılmayacaktır.

Kamuya personel alımı sadece emekli olanların, hayatını kaybedenlerin sayısı ile sınırlanmaktadır. Dolayısıyla üç gençten birinin işsiz olduğu gençlerin kamuda işe girmesi önümüzdeki 3 yıl boyunca neredeyse imkânsız hale getirilmektedir.

Kamunun elinde kalan son lojmanlar ve sosyal tesisler ya “ekonomiye kazandırma” adı altında yandaşlara satılacak ya da rayiç bedel adı altında kiraları arttırılacaktır.

İktidarın yıllardır hayalini kurduğu esnek-güvencesiz istihdam hayata geçirilecektir. Kamuda mevcut güvencesiz istihdam; uzaktan çalışma, evden çalışma, denkleştirme gibi esnek çalışma yöntemleriyle, özellikle kadın çalışanlar üzerinden daha da büyütülecektir. Dolayısıyla kamu çalışanlarının sadece mesai saatlerinin değil, mali ve sosyal haklarının da esnekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Sınırlı sayıda kamu çalışanının işe geliş ve gidişte yararlanmakta olduğu servis hizmetlerine son verilecektir.

Ulaşımın büyükşehirler başta olmak üzere büyük bir sorun haline geldiği günümüzde, mücadeleyle elde ettiğimiz servis hakkımıza dokunulmamalı, başta üniversiteler olmak üzere iptal edilen tüm personel servisi hizmetlerine derhal yeniden başlanmalıdır. Tüm kamu emekçilerine personel servis hizmeti sağlanmalı, servis imkânı sağlanamayan yerlerde eğitim ve bilim emekçilerine yol ücreti ödenmelidir.”

Editör: ALİ ERAY ÇELİK