Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü’nde, Sahara Karagöl Milli Parkı’nda yürütülen orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Son günlerde sosyal medyada ve yerel basında yapılan olumsuz yorumlar üzerine düzenlenen toplantı, konuyla ilgili halkı doğru bilgilendirmeyi amaçladı.

13 Kasım Çarşamba günü Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Şavşat Kaymakamı Bayram Köse, Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın, Artvin Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Cüneyt AloğluArtvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Temel Göktürk, Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve kamu kurum temsilcileri, köy muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yerel basın mensupları katıldı.

Artvin Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya, Sahara Karagöl Milli Parkı’nda orman zararlısına karşı başlatılan çalışmaları katılımcılara detaylı şekilde anlattı. Özkaya, Gürcistan sınırından gelen biyotik ve abiyotik zararlılar nedeniyle bölgenin sık sık tehdit altında olduğunu belirterek, özellikle ladin ormanlarını etkileyen “Ips typographus” adlı sekiz dişli büyük ladin kabuk böceğine karşı yapılan çalışmaların önemini vurguladı.

Toplantıda konuşan Artvin Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya  yaptığı sunumda “Şavşat İlçemiz Sahara Karagöl Milli Parkı’nda 2023 yılının Kasım ayında başlatılan çalışma ile orman zararlısına karşı yürüttüğümüz mücadeleyi sizlerle paylaşmak ve bilgilendirmek için buradayız. 

Son günlerde Şavşat ve Artvin kamuoyunda bir takım yanlış ve eksik bilgilerden dolayı, yapmış olduğumuz çalışmaları sizlere anlatamadığımızı fark ettik ve çalışmalarımızı sizlerle paylaşmak istedik. 

Şavşat Gürcistan sınırında, Artvin ise Türkiye sınırında, dolayısıyla Gürcistan sınırından gelen her türlü biyotikve abiyotik zararlara karşı bölgemiz bariyer görevi görmektedir. Bu nedenle ormanlarımız sürekli tehlikeye maruz kalmaktadır. Yine bu bölgedeki kurumalar dünyanın en tehlikeli kabuk böceği olarak kabul ettiği “Ips typographus" (sekiz dişli büyük ladin kabuk böceği) den kaynaklanmaktadır.Yine dünyanın her yerinde, girdiği bölgelerde özellikle ladin ormanlarında bu tip kurumalara yol açıyor” dedi.I M G 2355Ayrıca bu böcekle mücadele yöntemine de değinen Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya, “Bu böcekle mekanik, biyoteknik ve biyolojik olmak üzere üç çeşit mücadele yöntemi var ve başarılı olabilmek için bunlar eş zamanlı, bir birine bağlantılı şekilde yürütülmek zorundadır. Mekanik mücadele yöntemi ile zararlı böceğe yuva olmuş kurumuş veya yarı kurumuş olan ağaçların sahadan çıkarılması, ikincisi biyoteknikmücadele ile Feromon tuzaklarının asılması yöntemidir. Bu yöntemle geçen bu süreçte bölgede çok sayıda Ips typographus orman zararlısı toplanmıştır. Son olarak biyolojik mücadele yöntemiyle Ipstypographus(sekiz dişli büyük ladin kabuk böceği)’ ındoğada bulunan yırtıcısını kendi biyolojik laboratuvarlarımızda üreterek zarar görmüş alanlara bırakarak ekolojik dengeyi sağlamaya çalışıyoruz.Bizelimizden gelen bütün imkânlarımızı Şavşat’a seferber ettik, sizdende bu anlamda yaptığımız çalışmalara farklı yorumlar getirerek, arkadaşlarımızın enerjisini düşürmemek katkı bekliyoruz. Biz bütün arkadaşlarımızla görevimizin başındayız, bizim görevimiz ormanları korumak ve var olan ormanlarımızı geliştirmek ve genişletmektir” diye konuştu.

Armutlu Mahallesi'nde Asfaltlama Çalışması Armutlu Mahallesi'nde Asfaltlama Çalışması

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Cüneyt Aloğlu, devletin ormanları koruma görevine dikkat çekerek Orman Bölge Müdürlüğü’nün sadece Artvin’e özgü bir bölge müdürlüğü olduğunu ve bölgede ormanların korunması için titizlikle çalışıldığını vurguladı. Aloğlu, bilgilendirme toplantılarının halkın doğru bilgiye ulaşması için önemli olduğunu söyledi.

I M G 2354

Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın, bölge halkının doğayı koruma konusunda bilinçli olduğunu belirterek, yapılan eleştirilerin amacının doğanın korunması olduğuna dikkat çekti. Aydın, toplantının faydalı olduğunu düşündüğünü ve bölgenin doğal güzelliklerinin korunması için herkese görev düştüğünü ifade etti.

I M G 2352Şavşat Kaymakamı Bayram Köse, orman zararlılarıyla ilgili bilgilendirme çalışmalarının önemine vurgu yaparak, vatandaşların doğru bilgilere ulaşmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Sosyal medyada yanlış bilgi yayılmasının önüne geçmek için bu tür toplantıların devam etmesini istediğini belirten Köse, "Ormanlarımızı korumak ve geleceğimiz için bu çalışmalara destek olmalıyız" dedi.

Toplantı sonunda, bölgede yapılan çalışmalara ilişkin yapılan eleştirilerin yapıcı olmasının beklendiği ve halkın doğru bilgilendirilmesinin önem taşıdığı vurgulandı. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ve Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü, doğanın korunması ve sürdürülebilirliği adına çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

I M G 2353

Editör: ALİ ERAY ÇELİK