ŞAVŞAT

Şavşat’ın coğrafi işaretli ürünü Şavşat Ketesi tanıtıldı

Şavşat Belediyesi tarafından “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında düzenlenen etkinlikte stant açılarak coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı

Abone Ol

Artvin Valiliği ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü organizasyonu ile Kaledibi İskelede düzenlenen “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında düzenlenen etkinlik büyük ilgi gördü. Etkinlikte Şavşat Belediyesi tarafından da stant açılarak ilçenin coğrafi işareti olan Şavşat Ketesi, El Ekmeği, El Makarnası, Peynir Boroni, Korova, pancar turşusu, Kançlama, Koç Boynuzu, Gorcolo peyniri gibi birçok ürün tanıtıldı.

Şavşat Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Filiz Özcan stantta açıklamalarda bulundu ve ilçeye özgü lezzetleri tanıttıklarını ifade ederek, “Şavşat’ın tescilli lezzeti Şavşat Ketesini tanıtmak ve tattırmak üzere geldik. 2 yıl önce mahreç işareti ile ketemizin tescilini aldık. Savsat Ketesi üretimindeki tüm malzemelerle orta sertlikte bir hamur elde edilip, yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır ve üzeri örtülür. 15 dakika dinlendirilen bezeler çok ince olmayacak şekilde oklavayla açılır. Açılan bezeler bir örtüye serilir ve yaklaşık 10 dk üstü örtülü şeklide dinlendirilir. Şavşat ilçesinde üretilen tereyağıköpük köpük olana kadar bakır tavada eritilir ve dinlenen bezelerin her tarafı yağlanır. Bezeler sonrasında elle çekilerek inceltilir. Yuvarlak olacak şekilde yaklaşık 8 ila 12cm eninde şeritler halinde kesilerek bir şerit sağa bir şerit sola gelecek şekilde katlanır. İki şeritten tek kete elde edilecek şekilde şekil verilir. Katlanan yağlı şeritlerden oluşan kete yapımına hazır hamurlar yağın donması için 10 dk kadar bekletirili. Bekletme işlemi tamamlanan her hamur parçası oklava yardımı ile yaklaşık 15 cm çapında ve yuvarlak olacak şekilde açılır. Açılan hamurlar bekletilmeden üzeri yağlanır. Elde edilen yuvarlak ve bir tanesi 240 gr olacak şekilde hazırlanan çiğ keteler önceden ısıtılmış kuzine sobaya yerleştirilerek odun ateşinde 200-250 derecede sık sık çevrilerek altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir, pişirildikten sonra bir adedi 200 ile 220 gr arasında pişirilmiş keteler olarak servis edilir ve satışa sunulur.

Şavşat Ketesi üretiminde coğrafi sınır içerisinde üretilen tereyağı kullanılır, ayrıca nesilden nesle aktarılan yöreye mahsus üretim yöntemi ile Şavşat ilçesi ile ürün bağı bulunur. Bu nedenle üretim aşamalarının tamamı coğrafi sınır içerisinde gerçekleştirilir.

Şavşat’ın yöresel içeceği ve marmelat olarak da kullanılan Korova’mızın da coğrafi işaret çalışmaları devam ediyor. Bu da bitince Şavşat’ın iki tane tescilli ürünü olacak” dedi.

Ayşe ÖZDER