Artvin İlçesi olan Şavşat’ın da içinde yer aldığı Türkiye’nin en sakin şehirleri açıklandı.

Hava kirliliği, hayat pahalılığı, trafik, kalabalık, gürültü gibi olgular, metropollerde yaşamayı her geçen gün biraz daha zorlaştırdığı için kafasını dinlemek isteyen insanların sayısı da giderek artıyor. Hızlı yaşam tarzından bunalan kişiler, doğal yaşam alanlarına geri dönüyor ya da tatil için en sakin, en sessiz yerleri seçiyor. İflah olmaz şehir çocukları bile deniz kenarlarına, göllere, ormanlara, yaylalara ve dağlara gitme isteği duyuyor. 

Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya’da doğdu. Cittaslow’daki ‘citta’ İtalyancada ‘şehir’, ‘slow’ ise İngilizcede ‘yavaş’ demek. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow, ‘sakin şehir’ anlamına geliyor. Yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmeleri ve farklı bir kalkınma modeli fikrini savunan sakin şehir akımı, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Toskana’nın sınırları dahilinde bulunan Greve in Chianti’nin eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini sayesinde doğan bu akım; Bra, Positano ve Orvieto belediye başkanları tarafından da benimsendi.

Cittaslow: Türkiye Şehirleri

Türkiye tarihi doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan varlıklarıyla dünya çapında bir coğrafya. Bu sebeple “sakin şehir” kavramına da oldukça uygun. Öyle ki dünya genelindeki sakin şehirlerden tam 18’i Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alıyor. 

Coğrafyası itibarıyla Ege; masmavi denizin ve doğanın bir araya geldiği, yaz-kış ziyaret edilebilen huzur dolu yerlerden. Seferihisar, Gökçeada, Akyaka, Yenipazar, Köyceğiz’le birlikte Ege Bölgesi, cittaslow kriterlerini karşılayabilen 5 şehri bölgesinde barındırıyor.

Karadeniz Bölgesi, doğanın tam kalbinde yer alıyor. Bahar ve yaz aylarının güzel renklerini, oksijenini ve huzurunu yakalamak isteyenler genelde Karadeniz’e seyahat etmeyi tercih ediyor. Bu bölgenin sakin şehir kriterlerine uyan noktaları ise Gerze, Şavşat, Perşembe, Uzundere, Göynük ve Mudurnu.

Geleceğe Umut Dolu Destek Geleceğe Umut Dolu Destek

Cittaslow Türkiye listesindeki şehirlerden biri de Artvin’e bağlı Şavşat. 2015 yılında sakin şehir unvanını alan Şavşat, bir belde ve 70 adet köyden oluşuyor. Şavşat doğal güzellikleri ve tarihi yapıları bir yana sürdürülebilir özellikleriyle de hayli ilgi çekici. Burada yaşayan çiftçiler, esnaflar ve zanaatkarlar kamusal açıdan destekleniyor.  

Doğu Anadolu; birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, kültürlerini almış tarihi bir coğrafya. Bu tarihi bölgede cittaslow unvanına sahip bölge ise Ahlat.

Tarihi, kültürü, coğrafyası ve lezzetleriyle kendine has bir yapısı olan Güneydoğu Anadolu, ilk medeniyetlerin doğduğu topraklar olarak da biliniyor. Torosların güneyinden başlayan bölgede bir tane de cittaslow şehri yer alıyor: Halfeti.

Yeşil yamaçlara sırtını yaslamış, koca Akdeniz’i çevresine sarmış bir bölge. Antik kentlerin gölgesinde muhteşem bir doğaya sahip olan bu turizm cenneti, Isparta’ya bağlı Eğirdir ve Yalvaç isimli iki adet cittaslow şehrine ev sahipliği yapıyor. 

Bereketli ve tarih dolu Anadolu toprakları genelde turizm açısından çok ziyaret edilen yerler değiller. Ancak tarihler boyu oluşan bu kültürü gözlemlemek için gezip görülmesi gereken çok fazla yer var. Güdül ise İç Anadolu Bölgesinde cittaslow kriterlerine uyan tek yerleşim yeri.

Trakya’nın ilk sakin şehri Vize oldukça köklü bir tarihe sahip olmasının yanında doğal güzellikleri de kendinde barındırıyor. Halkının yarısının emekli nüfusa sahip olduğu bu bölge; hayli sessiz, sakin ve yaşanılası. İstanbul’a hayli yakın olan bölgede tarihi ve turistik açıdan ziyaret edilecek pek çok mekan var.  Birinci derece SİT alanı olan Taraklı, Sakarya’da yer alıyor. Osmanlı zamanından kalma evleri ilçenin her yerinde görebilirsin. Sadece evler değil; hanlar, hamamlar, su değirmenleri de burada görülmesi gereken yerler arasında. 

Ali Eray ÇELİK

Editör: Haber Masası