Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunduğu soru önergesiyle konunun araştırılmasını talep etti.
Yerel seçimler sonucunda Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) geçen belediye yönetiminin, göreve gelir gelmez bazı belediye çalışanlarına baskı yaptığı, sürgün politikaları uyguladığı ve toplu işten çıkarmalara gittiği iddia ediliyor. Özellikle, 31 belediye çalışanın işten çıkarılması ve 10 işçinin zorunlu emekliliğe sevk edilmesi kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Ayrıca, 4 belediye çalışanın baskılar nedeniyle istifa ettiği belirtiliyor.
EMEP Milletvekili İskender Bayhan, konuya ilişkin çok sayıda iddianın bulunduğunu belirterek, Şavşat Belediyesi'nde yaşanan bu gelişmelerin hukuka uygun olup olmadığının incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Bayhan’ın ÇSGB’ye verdiği soru önergesi ise şöyle:
Şavşat Belediyesi'nde işçilerin sözleşmelerinin yenilenmemesi ve zorunlu emekliliğe sevk edilmesiyle ilgili Bakanlığınıza herhangi bir şikâyet ulaşmış mıdır?
Bu işçilerin işten çıkarılması ya da emekliliğe zorlanması hukuka aykırıdır. Bakanlık olarak bu konuda bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
Belediyelerde seçimle siyasi partilerin yönetimlerinin değişimlerinin ardından belediye emekçileri üzerinde yoğunlaşan mobbing, sendikal hak ve özgürlüklerin ihlali yaşanan işçi kıyımları konusunda Bakanlığınızın bir düzenleme veya denetim mekanizması var mıdır?
30 Mart 2024 seçimlerinden bu yana belediyelerde yaşanan işten atmaların sayısını, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanıma yönelik baskıları içeren bir kayıt / rapor Bakanlığınızca tutulmuş mudur?
Şavşat Belediyesi’nde işten çıkarılan 31 işçi ve emekliliğe zorlanan 10 işçi için hukuki hak arama süreçleri nasıl işleyecektir? Bakanlığınızın bu işçilerin mağduriyetini gidermek adına bir girişimi olacak mıdır?
Türkiye genelinde son yerel seçimlerin ardından belediyelerde çalışan işçilerin işten çıkarılmasına veya emekliliğe zorlanmasına ilişkin Bakanlığınıza kaç şikâyet gelmiştir?
Belediyelerdeki işçilerin hukuksuz, siyasi sebeplerle işten çıkarılmalarını önlemek için Bakanlık olarak herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
Şavşat Belediyesi’ndeki işten çıkarmalar, 4857 sayılı İş Kanunu ve diğer ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmiş midir? Bakanlığınız bu konuda bir denetim yapacak mıdır?
Şavşat Belediyesi'nde işten çıkarılan veya emekliliğe zorlanan işçilerin sendikal hakları ihlal edilmiş midir? Bu konuda bir inceleme yapılacak mıdır?
Şavşat Belediye başkanı seçilmeden önce işçilerin ekmeğiyle oynamayacağı vaatlerini verirken seçimden sonra 80 personelin 41ini işten çıkarmıştır. Bu durum belediye başkanının AKP ilçe teşkilatı ile birlikte yeni bir kadrolaşma içinde olduğunu göstermektedir. Görevini kötüye kullanan AKP’li Belediye Başkanı Durmuş Aydın ve yönetimi hakkında Bakanlığınız bir inceleme yapacak mıdır?
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan CHPli belediyelerden işçi çıkarmalar yaşanırken “rekabeti meydanlarda bıraktık işten çıkarmaları üzülerek izliyorum, garibanın ekmeğine dokunmayın” açıklamaları yapmıştır. Cumhurbaşkanının sözleri sadece CHP’ li belediyelere mi yöneliktir?
Bütün belediyelerdeki işçilerin belediye başkanlarının partilerinin işçileri değil, kamu işçileri olduğunu düşünürsek belediye yönetimlerinin partisine, belediye işçilerinin siyasi tercihlerine ve işe alındıkları dönemlere bakmaksızın işçilerin işten atılmasına karşı çıkmak gerekmez mi? Bakanlığınızın bütün belediye işçilerinin kamu işçileri olarak kadrolu, iş güvenceli istihdamı için bir çalışma yapmakta mıdır?