Sarp Sınır kapısından geçiş sağlayan turistleri Kemalpaşa ve Hopa ilçesine götüren dolmuşçular yağan yağmurun altında yolcu bekliyor.
Duraklarının olmamasında şikayetçi olan dolmuşçular özellikle kış sezonunda zorlandıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını belirttiler. Şoförler, yağışlı havalarda bir bank ve şemsiye ile zorlu hava şartları ile mücadele ederek yolcu taşımaya devam ediyorlar.
Dolmuşçuluk yapan Engin Akkaya, şoförlerin yanı sıra gelen turistlerinde mağduriyet yaşadığını aktardı. Yolcuların oturacağı ve çay içeceği alanların olmaması nedeni ile yazın ve kışın yolcuların ayakta beklediğini söyledi. Gün içerisinde 80-90 tane aracın kalkış yaptığını, 10-15 bine yakın yolcuların olduğu bölgede durak olmamasının eksiklik olduğunu dile getirdi.
Yetkililere seslenen Akkaya, “Burada bizim durağımız yok, ayaktayız. Yaz, kış, çamur, kar komple ayaktayız. Biz burada bir kulübe istiyoruz. Çok talep ettik cami olduğu için, gümrük sahası olduğu için yer vermiyorlar. Bizde yağmurda sabah altıdan beri geldik ve burada sıra bekliyoruz. Bir tane şemsiye koymuşuz buraya anlayacağınız durağımız yok. Bize bir tane burada durak açsınlar başka bir şey istemiyoruz. Yazın buradan 10-15 bin kişi giriş çıkış yapıyor. Bir tane külüne koysalar o bile yeter ama yok”
“Gelen yolcunun da burada durduğu taktirde araba olmadığı zaman bekleyecek yeri yok. Müşteride ayakta yağmurun altında bekliyor. Burada ya kulübe ya da oturulacak yerler olması lazım. 15 bin kişinin geldiği bir yerde böyle bir yer olmaması mümkün değil. İlgili makamlarda bildirdik, en sonunda önümüzdeki ay Artvin Valiliğe kadar götüreceğiz. Günde burada 80-90 tane araba kalkıyor 10-15 bin tane yolcu geliyor yağmur yağdığı gün yolcu burada bekliyor. Yazın bu arabalar yetmiyor, yetmediği halde burada bir saat yağmurun altında yolcu bekliyoruz” dedi.
“Güvencemiz Yok, Yerimiz Yok”
Dolmuşçuluk yapan Rahmi Çakır, durak sorunu gündeme getirdiklerini fakat küçük ilçede yetki karmaşasının olduğunu vurguladı.
Sarp Sınır kapısından gelen turistlere iyi hizmet sunmak istediklerini söyleyen Çakır, mağdur olduklarını şu sözlerle dile getirdi “Burada bir sürü arkadaş evine ekmek götürüyor. Yağmurda, karda sığınacağımız ne bir kulübemiz var ne oturacağımız bir yer var ne de gelen müşterinin yağmurda sığınacağı bir yer var. Biz sadece bir kulübe istedik kaymakamlık bize bağlı değil diyor, özel idare valiye bağlı diyor. Ortada kaldık, küçücük yerde yetki karmaşası var. Kimse ile muhattap olamıyoruz, burası yeni ilçe oldu. 5 sene zarfında bir sorunumuzu anlattığımız kaymakamımız 2 ay sonra yerine başka kaymakam gelmiş. Burası Kafkaslara açılan bir kapı, ticaret burada dönüyor bizde kendimizce gelen turiste iyi bir hizmet sunalım istiyoruz. Eski çağdan kalma gibi insanlar geliyor ve çay içebilecekleri yer yok. Mağduruz.”
Sarp Sınır kapısında kooperatiflerinin olduğunu fakat yetkililerin kendileri ile ilgilenmediğini söyleyen Candemir Kibar, “Biz 35 senedir bu sarpın giriş çıkış turistlerin hizmetini ediyoruz. Buranın her türlü çilesini biz çekiyoruz. Bizim burada kooperatifimiz var maalesef bizle kimse ilgilenmiyor. Durağımız yok, oturacak yerimiz yok gelen turistlere de oturtacak yerimiz yok. Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen rica ediyorum soğuk nasıl, alnının teri ile para kazanmak nasıl gelip sarp sınır kapısında halimizi görsünler. Güvencemiz yok, yerimiz yok” ifadelerine yer verdi.
Ayla ALKAN