ARTVİN

Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu doğru teşhis edilmeli

Fisyoterapist Berkant Ketenci, Sakroiliak Disfonksiyonu’nun tedavisi için doğru teşhis gerektiğini belirterek, “Bel fıtığı il karıştırıldığında hasta gerekli gereksiz bir sürü tedavi alabilir. Eksik ve bilinçsizce yapılan tedaviler fayda sağlamayacağı gibi hastalığın daha da kronikleşmesine neden olur” uyarısında bulundu

Abone Ol

Omurganın kuyruk sokumu bölgesi ile leğen kemiği arasında yer alan ve vücut ağırlığını bacaklara aktarma temel görevini üstlenen eklemin “Sakroiliak Eklem” olarak adlandırıldığını ifade eden Fisyoterapist Berkant Ketenci, “Bel problemleri, çene-omurga problemleri, kalça problemleri, düşme-çarpma gibi travmatik durumlar, yumuşak doku problemleri gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak bu eklemin hareketini olumsuz etkileyen herhangi bir durum söz konusu ise sakroiliak disfonksiyon dediğimiz tablo ile karşılaşabilmekteyiz” dedi.

Coğrafi şartların engebeli oluşunun, çalışma şartları gibi faktörler ile ilintili olarak tek bacağa daha fazla yük vermenin eklem üzerine anormal yük bindirerek hareket sorunlarına yol açabildiğine dikkat çeken Fisyoterapist Berkant Ketenci “Semptomatik açıdan bel bölgesinde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize olduğu için bel fıtığı, kanal daralması, siyatik ağrıları gibi problemlerle ile çok fazla karıştırılmaktadır. Oysa ki bel ağrılarının neredeyse yarısı sakroiliak disfonksiyon sonucu gelişmektedir.Fiziki muayene esnasında bazı pivot noktaları baz alarak yapılan hareket kabiliyetine yönelik, uzunluğa yönelik vb. ölçümlere ek olarak röntgen, MR gibi ileti tetkik yöntemleri sayesinde tanı konulmaktadır” ifadelerini kullandı.

Uzun süreli oturmanın, dinlenme sonrası özellikle bel ve bacağa yansıyan ağırların, bel ve kalça bölgesinde hareket kısıtlılıkları gibi durumlar söz konusu ise uzman bir hekime danışıp ardından mutlaka fizyoterapist eşliğinde kişiye özgü planlanmış egzersiz programlarının uygulanması gerektiğinin altını çizen Fisyoterapist Berkant Ketenci, “Tedavi sürecinde hareket açısından detaylı bir değerlendirme yapmak oldukça önemlidir. Saptanan kısıtlılıklara yönelik ya da tam tersi aşırı hareketliliğe yönelik uygun manuel terapi yöntemlerini takibin eklem pozisyonun kalıcılığını artırmak amacıyla verilen ev egzersizleri sürecin olumlu ilerlemesi açısından son derece etkili olmaktadır.Detaylı bilgi için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Ayla ALKAN