Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’in ortaklaşa projesi ile Borçka Belediyesi iş birliğinde organize ettiği “Demir Elma Festivali” kapsamında “Artvin-Rize Kültür Sanat Ekosisteminin İlişkilenme Buluşması” gerçekleşti.
Rize-Artvin Belediyeler Kültür Sanat Ekosistem buluşmasında Rize ve Artvin’den belediye başkanları katılım gösterdi.
Projede, Gola Derneği ve Borçka Belediyesi, Borçka'da yerele özgü bir kültür-sanat politikası oluşturmak ve yerel aktörlerin katılımı ile bölgede demir elma meyvesi etrafında bir festival tasarlamak için ortaklaştı. Oniki ay boyunca Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği'nin yürütücülüğünde Borçka Belediyesi kültür personeli ve sivil toplum aktörleri arasında etkileşimli bir işbirliğinin kurulması, Borçka Belediyesinin ihtiyaçlarına yönelik, kapsayıcı ve çoğulcu özgün bir kültür politikası oluşturulması amaçlandı.
Coğrafi işareti Borçka Belediyesi tarafından alınmış olan 'demir elma' aracılığıyla çok paydaşlı bir festival tasarlanarak Doğu Karadeniz'deki kültür sanat ekosistemini güçlendirmek, sivil toplum ve yerel yönetimler arasındaki işbirliğini geliştirmek için alternatif bir politika üretme arayışının bulunduğu söylendi.
1-2-3 Kasım 2024 tarihlerinde Borçka'da düzenlenecek olan festival, Goluri ailesinin uzun yıllardır düzenlediği Elma Okulu'ndan ilhamla, Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından tasarlandı. Festival İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) yürütücülüğündeki desteklenen Ortaklaşa Projesi kapsamında desteklendiği belirtildi.
Bu kapsamda gerçekleşen buluşmada Demir Elma Festivalinin hikayesinden, yapılan çalıştaylardan bahsedilerek Türkiye’de pek az belediye yapılan Kültür Politikaları Metni’nin Borçka Belediyesi tarafından kabul edildiği aktarıldı.
Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, gerçekleşen buluşmada Rize ve Artvin’de ki belediye başkanları ile bir araya gelerek projenin tanıtıldığını söyledi.
Demir elmanın tanıtılması ve geliştirilmesi için “Demir Elma Festivali’nin” yapılacağını söyleyen Orhan, “Bugün burada Borçka Belediyesi Kültür Politikasını özetledik. Demir elmaya biz coğrafi işaret almıştık bu elmayı daha çok ön plana çıkartmak, tanıtmak ve bununla ilgili yapmış olduğumuz projeyi diğer belediyelerle de paylaşıp onlara da örnek olabilme umudu ile başlamıştık. Bugün Rize’den, Artvindeki belediye başkanları ve kültür müdürleri katıldı. Biz Borçkanın sadece yerelde belediyelerin yapmış olduğu genel çalışmaların dışında kültürün ve sanatında yaşamsal bir önem taşıdığını aslında vurgulamak istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”. Biz hem sanatı, kültürü, çevremizi hemde bu bölgedeki bütün değerlerimizi ortaya çıkarmak ve geliştirmek adına bu çalışmaları yaptık. Kasım ayında elma hasadı ile demir elma festivali düzenleyeceğiz. Deneyimlerimizi diğer belediyeler ile de paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Gerçekleşen buluşmaya; Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün, Pazar Belediye Başkanı Neşet Çakır, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz, Yusufeli Belediye Başkanı Barış Demirci, belediyelerin kültür müdürleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.