SAĞLIK

Ramazanda Doğru Beslenme Önerileri

Diyetisyen Tuğçe Kocaman Özçelik, ramazanda yeterli ve sağlıklı beslenmek için iftarda ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini önerdi

Abone Ol

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Diyetisyen Tuğçe Kocaman Özçelik, oruç tutan vatandaşların uzun süre aç kalmaları nedeni ile iftarda sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerini paylaştı.

Yeterli ve dengeli beslenmek için sahurun atlanmaması gerektiğini söyleyen Özçelik, vatandaşların halsizlik, kan şekeri düşmemesi için iftarda sıvı alımının önemli olduğunu aktardı.

İftar da orucu su, zeytin veya hurma ile açtıktan sonra yemeğe çorba ile başlanılması gerektiğini önererek devamında ağır olmayan et yemeği, sebze ve salata tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

İftarda ekmek yerine iki dilim pide yenilmesi gerektiğini söyleyen Özçelik, “Ramazan ayında uzun süren bir açlık oluyor. Bu uzun süren açlıktan dolayı insanlarda halsizlik, kan şekeri düşmesi, tansiyon yükselmesi, baş dönmesi gibi sebepler yaşayabilir. İftarı açarken bir bardak sudan fazla sıvı almayalım ardından kuru meyve yiyelim ki kan şekerimiz hemen yükselsin tatlılara saldırmayalım. Bir çorba içilmeli mutlaka sonrasın da on dakika bekleyelim ki diğer kalan yemeklere hemen saldırmayalım. Ana öğünler de mutlaka et veya kuru baklagil olması gerekiyor asla sebze ile geçiştirmeyelim. Hafta da iki gün kırmızı eti aşmayalım üç gün beyaz et tavuk, balık tüketilmeli. Et olmadığı zamanlar da mutlaka kuru fasulye, nohut, barbunya, bezelye olması gerekiyor soframız da. Bunun yanında  karbonhidrat değeri olarak en güzel ramazan ayının pidesi var. Pide yemeliyiz,  karbonhidrat değerini ekmek yerine iki dilim pideden alsak hiçbir zararı olmaz. Ana yemek, et ve sebzenin yanında mutlaka pide yemeliyiz ama kuru fasulye varsa onun yanın da bir dilimi geçmemeliyiz” dedi.

Ayla ALKAN