Diğer birçok ruhsal rahatsızlık durumunda olduğu gibi, panik atağın da kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak durumun muhtemelen yaşamda yas gibi travmatik veya çok stresli bir dönem, ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliği veya benzeri faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Panik atak esnasında kişi anksiyetenin yanı sıra çeşitli fiziksel ve zihinsel semptomlar ile karşılaşır. Bu belirtiler belirgin bir sebep olmadan ve oldukça hızlı belirebilir ortaya çıkabilir. Panik atak kişi için çok korkutucu ve stresli bir durum olabilir. Psikolog Tunas Merttürk, konu ile açıklamalarda bulundu.

Panik atak deneyimlemek tek başına bir psikolojik sorun olmadığını belirten Merttürk, “Panik bozukluğu diğer durumlardan ayrıştıran özellik panik atakların olmasındansa kişinin bu nöbetlerin ortaya çıkmasından ya da sonuçlarından kaygı duyması (beklenti kaygısı) ve panik ataklar nedeniyle anlamlı davranış değişikliği göstermesidir. Kaygı ve davranış değişikliği panik ataklarla ilişkili felaket düşünceleriyle de birleşince kişide panik bozukluk olduğu söylenebilir” dedi.

Dikkat edilmesi gereken noktaya değinen Merttürk, “Kişinin, bulunduğu ortamda kaygı verici uyaranlar olmamasına rağmen kişi sırf panik atak geçirme ihtimalinden korkup panik atak belirtileri göstermeye başlayıp panik atak geçirip geçirmediğidir” ifadelerini kullandı.

Merttürk yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Agorafobi, panik benzeri belirtiler ya da kişiyi aciz duruma düşürecek belirtiler ortaya çıktığında kaçmanın ya da yardım almanın zor olacağı durumlardan kişi kaçındığında ya da bu durumlara zor katlandığında gelişir. Gittikçe kişinin gidebildiği yerlerin sayısı azalır ve eve kapanmaya başlar.

Panik bozukluk ve agorafobi ilişkisine bakıldığında panik bozukluğu olan herkeste agorafobinin gelişmeyebileceği ancak agorafobisi olan herkeste panik atak ya da panik belirtileri öyküsü görülebileceği karşımıza çıkar. Panik bozukluk uzadıkça agorafobi gelişme olasılığı artar.

KOAH'a Yakalananların Yüzde 80'inde Sigara Kullanımı Öne Çıkıyor KOAH'a Yakalananların Yüzde 80'inde Sigara Kullanımı Öne Çıkıyor

Peki, panik bozuklukla başa çıkmak için neler öneriyorum? Önceliğim profesyonel bir destek alınması yönünde. Seans içerisinde gerekli psikoeğitimler veriliyor ve kişinin öğrenme süreci ve sürdürücü etkenleri bulunuyor. Bunlara yönelik de tedavi planı oluşturuluyor. Doğru nefes alma becerileri öğretiliyor ve bilişsel yeniden yapılandırma çalışılıyor. Yani panik ataklara sebep olan şeylerin olma olasılığı nedir? Bu şeylere başka açıdan bakabilir miyiz? Kişiyi kaygılandıran şeyler nelerdir? Bunları nasıl çalışabiliriz? Bu soruların cevapları önemlidir ve hepsinin cevabının seanslarda bulunması hedeflenmektedir. Profesyonel destek dışında, nefes egzersizi ve yoga yine birincil önerilerim olacaktır.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: ALİ ERAY ÇELİK