Oturma ve yatma pozisyonlarının doğru şekilde olması omurga sağlığı açısından çok önemlidir. Fizyoterapist Berkant Ketenci, bu konu hakkında www.gundemartvin.com İnternet Sitesine açıklamalarda bulundu.
İnsanlar ömürlerinin çoğu zamanını yatarak ve oturarak geçiriyor. Fizyoterapist Berkant Ketenci, bu durum için en çok yapılan yanlışları ve yanlışların nasıl düzeltilebileceği hakkında açıklamalarda bulundu.
Fizyoterapist Berkant Ketenci yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;
“Ömrümüzün neredeyse üçte birlik kısmını yatarak geçiririz. Oturma pozisyonunda geçirdiğimiz vakit çok değişken olmakla birlikte normal bir kişi günde yaklaşık 3-4 saat otururken, ofis çalışanları, makine operatörleri, şoförler gibi meslek gruplarında bu süre günde 7-8 saati bulup bazen daha da fazla olabilmektedir.
Bu durum göz önünde bulundurulduğunda oturma ve yatma pozisyonlarının ergonomik olması omurga sağlığımız açısından son derece önemli olmaktadır. Bu yazımızda bu iki durum için en çok yapılan yanlışlar ve bu yanlışlara yönelik önerileri ele almaya çalışacağım.
İşten çıktınız ve eve geldiniz, günün stresini ve yorgunluğunu atmak için kendimizi hemen koltuğa atarız. Dinlenebilmemiz açısından son derece gerekli ve önemli olan bu durumun yanlış bir oturma pozisyonu ile etkilerini tersine çevirmekten kaçınmalıyız. Bu duruma dikkat etmek oturma pozisyonunda çalışan kişilerde çok daha önemli olmaktadır. Oturma pozisyonu olarak sıkça tercih ettiğimiz durumlar yayılarak oturma, tek kalça üzerine oturma, uzanır şekilde oturma gibi durumlar olmaktadır. Bu oturuş pozisyonlarında dinlendiğimizi hissetsekte uzun süre aynı pozisyonda oturduktan sonra ağrı yaşamaya başlamamız olası bir durumdur. Oturma açısından en doğru pozisyon oturduğumuz koltuk ile belimizin tam temas etmesi ve kuyruk sokumunda oturmaktan kaçınıp daha dik bir oturuş pozisyonu belirlemektir. Vücudumuz denge üzerine kurulu bir yapıdır, herhangi bir yerde dengeyi bozacak bir davranış diğer bölgelere de etki etmektedir. Bundan kaynaklı otururken bu durumu göz ardı etmeden bel ve kalçamızı dolayısıyla omurgamızı destekleyip oturmamız çok daha doğru olmaktadır. Ayrıca oturduğumuz zemin açısından çok yumuşak ya da çok sert zeminler tercih etmek yerine orta sertlikte zeminler tercih etmek daha akılcı olmaktadır. Uzun süre oturur pozisyonda çalışan kişilerin bu duru kara ek olarak bilgisayar gibi aparatları uygun yükseklik ve uzaklığa yerleştirmeleri de önemi bir etkendir.
Yatış pozisyonu ise oturmaya göre daha karmaşık bir durumdur çünkü gece boyu istemsiz dönmeler meydana geldiği için net bir pozisyon tariflemek çok güç olmaktadır. Yatış pozisyonuyla alakalı olarak omurga düzlüğüne dikkat etmek son derece önemlidir. Örneğin uykuya geçmeden önce sırt üstü yatıyorsanız boynunuzun altını ve dizlerinizin altını bir yastık ile desteklemeniz omurganız açısından daha doğru bir yaklaşım olmaktadır. Yan yatış pozisyonunda da yine aynı mantık ile boynunuzun altına ve iki dizinizin arasına yastık yerleştirmek daha akıllıca olmaktadır. Buradaki yastığın yüksekliği omurga hattının düzlüğünü koruyacak şekilde olmalıdır. Çok yüksek bir yastık ya da çok düşük bir yastıktan ziyade orta yükseklikte bir yastık daha ideal olmaktadır.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”