EĞİTİM

Orman Endüstri Mühendisliği Nedir?

Artvin Orman Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Enis Küçük, Orman Endüstrisi Mühendisliği bölümü hakkında bilgiler verdi

Abone Ol

Artvin Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Fakültesini tercih edecek üniversite öğrencileri için okul hakkında bilgi veren Arş. Gör. Dr. Enis Küçük, Artvin’in küçük bir şehir olduğunu bundan dolayı insan ilişkileri üst düzeyde, yardımlaşma üst düzeyde olduğunu kaydetti.  

Orman Endüstri Mühendisliği bölümünün amacının ormandan elde edilen kaynakların ham maddesinden en verimli şekilde yararlanmak olduğunu belirtti. Küçük, “Odunun üretiminden sonra, üretimden tasarıma, tasarlanmasından tüketiciye ulaştırılmasına kadar her türlü aşamada nitelikli iş gücünü yetiştirmek Orman Endüstri Mühendisliği bölümünün amaçlarından biridir. Bölümümüzde temel mühendislik derslerinin yanı sıra çalışma alanları ile ilgili derslerde bulunmaktadır. Orman ürünleri kimyası ve teknolojisi, orman biyolojisi ve odun koruma teknolojisi, odun mekaniği, odun endüstri makinaları ve işletmesi çalışma alanları ile ilgili dersler bulunmaktadır” dedi.

Öğrencilere çeşitli imkanların sunulduğunu söyleyen Küçük, bunların içerisinde kapalı spor salonu, basketbol sahaları halı sahalarımı ve tenis kortlarının yer aldığını dile getirdi. Sosyal tesislerde ayrıca bowling, masa tenis, bilardo gibi aktivitelerin yapılmasının mümkün olduğunu öğrencilerin Artvin’de keyifli bir şekilde vakit geçirebileceğini ifade etti. Küçük, “Ayrıca kış sporları ile ilgili aktivitelerin de başka tesislerde üniversite bünyesinde yapılması da mümkündür” şeklinde konuştu.  

Orman Endüstri Mühendisliği bölümü okunurken staj yapılması gerektiğini bildiren Küçük, Orman Genel Müdürlüğü ve kamu kurumları yanı sıra özel sektörde de staj yapma imkanı bulunduğunu kaydetti.

Küçük, mezun olan öğrencilerin çalışma alanlarından bahsederek, “Orman Endüstri Mühendisliği mezunları her ne kadar Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışsa da özellikle ahşap malzemelerin kullanıldığı her türlü işte görev yapabilmektedirler. Mobilya fabrikaları, levha fabrikaları, kağıt işleme tesisleri, tasarım atölyeleri, biyo kitle enerji üretimi gibi işletmelerde görev yapabilmektedirler. Ayrıca lisanstan mezun olan öğrencilerimiz isterlerse akademik kariyerlerine devam edebilirler. Üniversitemizde yüksek lisans ve doktora programları da yer almaktadır. Orman Endüstri Mühendisliği bölümü çok çeşitli çalışma disiplinlerinden konuları barındırdığından mezunlarımızın farklı farklı sektörlerde çalışma imkanı mevcuttur.

Özellikle ormandan elde edilen kaynaklardan faydalanıldığında sürdürebilirlik konusunda büyük öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı hem geçmişin hem geleceğin mesleği diyebiliriz. Bölüm mezunlarımız uluslararası alanlarda çalışma imkanına sahiptir. Eğitim çalışmaları laboratuvar çalışmaları ile devam etmektedir. Bu sayede öğrencilerimiz, öğrendiği teorik bilgileri somutlaştırarak daha kalıcı hale getirebilir” ifadelerine yer verdi.